Ekonomiskās drošības jautājumi ES Kopējā ārējā un drošības politikā attiecībā uz Krieviju - Liepnieks, Ivars (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā tiek raksturota un analizēta ekonomiskās drošības apsvērumu ietekme uz Eiropas Savienības Kopējās ārējās un drošības politiku attiecībā uz Krieviju. Autors izvēlējies šādu tēmu, jo pēdējā laikā ir aktualizējies jautājums par to, vai un cik lielā mērā enerģētikas jautājumi ietekmē valsts ES dalībvalstu ārpolitiku atsevišķi un KĀDP kopumā. Tādējādi autors galveno uzmanību ir veltījis jautājumam par to, kā ekonomiskās drošības jautājumi ietekmē ES KĀDP attiecībā uz Krieviju. Autora galvenais pārbaudāmais uzstādījums ir analizēt, kāpēc ekonomiskās drošības apsvērumi ir nozīmīgs faktors ES KĀDP attiecībā uz Krieviju. Lai to noskaidrotu, tiek izvirzīti trīs uzdevumi, kas ir reizē arī darba trīs daļas. Pirmkārt, tiek raksturotas divas teorētiskas pieejas: merkantilais reālisms, lai skaidrotu ekonomikas saistību ar ārpolitiku; un liberālā starpvaldību pieeja, lai skaidrotu, pie kādiem nosacījumiem ES dalībvalstis ir gatavas uz ciešāku sadarbību savā starpā. Šī raksturojuma rezultātā ir iespējams piemērot teorētisko pieeju galvenās iezīmes praksē, skaidrojot gan valsts ārpolitiku kopumā, gan KĀDP atsevišķi. Otrā uzdevuma ietvaros tiek raksturota ES enerģētikas politikas un KĀDP galvenās iezīmes un attīstība pēdējā laikā. Tāpat tiek raksturoti divi notikumi enerģētikas jomā, kuriem ir bijusi arī ārpolitikas dimensija (Ukrainas un Krievijas gāzes cenu strīds; un Ziemeļeiropas gāzes vads). Šeit tiek apskatīti gan galvenie dokumenti, kas nosaka abas politikas, kā arī galveno iesaistīto aktieru pozīcijas, lai varētu raksturot abu politiku galvenās iezīmes un attīstību. Trešajā uzdevumā ir runa par to, kā ekonomiskās drošības apsvērumi ietekmē ES KĀDP. Tiek analizēti aspekti, kas visvairāk attiecas uz darba sākumā izvirzīto galveno uzstādījumu, piemērojot teorētiskos aspektus praksē. Tiek analizēts, kāpēc Krievijas nafta un gāze jāuzskata par ekonomiskās drošības apsvērumiem; kāpēc šie apsvērumi būtiski skar jebkuras ES dalībvalsts nacionālās intereses, kas ietekmē ārpolitiku; kā ekonomiskās drošības apsvērumi ietekmē KĀDP; un vai vienota enerģētikas politika ir iespējama un kā šāda iespējamība ietekmētu KĀDP raksturu. Izstrādājot darbu, autors izmantoja trīs metodes: vēsturisko, struktūras jeb sistēmas un salīdzinošo metodi. Pielietojot visas minētās metodes, bija iespējams analizēt visu izmantoto informāciju. Sekojoši materiāli tika izmantoti darba izstrādāšanas procesā: oficiāli dokumenti, analītiski raksti un periodika. Tādējādi darbs ietver analīzi par pēdējiem notikumiem šajā jautājumā. Darba nobeigumā autors piedāvā vairākus secinājumus, kas izriet no galvenā uzstādījuma, kā arī norāda uz saikni starp iespējami vienotu enerģētikas politiku un KĀDP. Maģistra darbs sastāv no 76 lapaspusēm.

The thesis describes the impact of economic security considerations on the EU Common Security and Defence Policy towards Russia. The author has chosen the theme because in recent period on the top of agenda is the question about how the energy policy issues affect state’s foreign policy in particular and CFSP in common. Therefore, the author paid the main attention to the question, how economic security considerations affect the EU CFSP towards Russia. The thesis answers the question: why economic security considerations as a factor are of so high importance in EU CFSP towards Russia. In order to find out, why it is so, the author has divided the work in three parts. The first part describes two theoretical approaches of mercantile realism and liberal intergovernmentalism: mercantile realism to explain the linkage between economy and state’s foreign policy and liberal intergovernmental approach to explain on which conditions EU Member states are ready to have closer cooperation with each other. On the basis of this description it is possible to apply the main features of both approaches to the issues of state’s foreign policy and the EU CFSP. The second part describes the main features and overall development of the EU Energy policy and CFSP towards Russia. Within this task particular attention is being paid to the most recent and most important events: gas price dispute between Russia and Ukraine; and North European gas pipeline. The main official documents defining both of policies and the positions of the main actors involved are examined here. The third chapter the main attention is paid on how economic security considerations influence EU CFSP. Here the author is analyzing the main aspects, which mostly relate to the main question stated above by applying the main theoretical aspects to praxis. These main aspects are following: why Russia’s oil and gas should be regarded as economic security considerations; why these considerations substantially affect state’s national interests, which influences state’s foreign policy; how economic security considerations affect EU CFSP; and if there would exist common energy policy, would it facilitate more common CFSP. The author used three methods in the development of this thesis: the historical, the structural or systematic and the comparative methods. The use of all these methods made it possible to analyse the available information. The author used the following materials in the process of the creation of the thesis: the official documents, the analytical articles and the periodicals. Therefore the thesis includes the analysis of the most recent events. In the conclusion of the thesis the author offers the review of conclusions, as well as provides the linkage of influence between more common energy policy and CFSP. The extent of the master’s work is 76 pages.
The Issues of Economic Security in the EU Common Foreign and Security Policy Towards Russia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)