Rekomendācijas aizsargājamās jūras teritorijas "Rīgas līča rietumu piekraste" monitoringa metožu uzlabošanai - Spilva, Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
Akmeņu sēkļi ir svarīgi jūras vides bioloģiskās daudzveidības un kvalitātes nodrošināšanai – tie ir mājvieta gan daudzām sēdošām un peldošām bentisko jūras dzīvnieku un aļģu sugām, gan nozīmīga nārsta vieta zivju sugām. Dažādu abiotisko faktoru ietekmē akmeņu sēkļos nereti veidojas mikrobiotopi vai atšķirīgi biotopu kompleksi, kas savas mozaīkveida struktūras, kā arī mainīgā dziļuma dēļ apgrūtina šo aizsargājamo jūras biotopu monitoringu. Šo apgrūtinājumu dēļ nepieciešams uzlabot monitoringa metožu efektivitāti un rekomendēt tādas monitoringa metodes, kas pietiekami atspoguļotu teritorijas bioloģisko daudzveidību. Galvenās rekomendācijas monitoringa uzlabošanai, būtu veikt monitoringu stacijās, kas pēc sugu sastāva ir atšķirīgas un mazāk veikt monitoringu savā starpā līdzīgās stacijās, kā arī mainīgā dziļuma ietekmes mazināšanai un mozaīkveida struktūras identificēšanai, papildus esošajām monitoringa metodēm, izmantot akustiskās monitoringa metodes, lai veiktu pētāmās teritorijas batimetriju.

Rocky reefs are important for ensuring the biodiversity and quality of the marine environment: they are inhabited by many benthic marine animal and algae species as well as a significant spawning ground for many fish species. Influenced by variety of abiotic factors, microbiotopes of different habitat complexes are often formed in rocky reefs, which due to their varying depth and mosaic structure all contribute to difficulty of monitoring these underwater protected habitats. These difficult conditions are the main reason for developing recommendations for effective monitoring which adequately reflects the biodiversity of the study area. The first recommendation for improving monitoring methods should be choosing to collect samples from stations that have different zoobenthic and phytobenthic communities as well as conditions. Another recommendation should be using acoustic monitoring methods in addition to already used methods, to lessen the impact of changing depth and map the mosaic structure of biotopes.
Recommendations for improving monitoring methods of the protected marine area "West coast of Riga bay"
Keywords: Bioloģija; Rifi; Aizsargājamie jūras biotopi; Monitorings; Rīgas līcis; Reefs