Vispārējās veselības stāvokļa un nepārtikas paradumu saikne ar kariesa intensitāti pirmsskolas vecuma bērniem Latvijā - Priede, Ramona (Latvijas Universitāte, 2019)
Mērķis. Pētījuma mērķis bija izpētīt iespējamo saikni starp pirmsskolas vecuma bērnu vispārējās veselības traucējumiem, mutes veselību ietekmējošiem kaitīgiem paradumiem un kariesa intensitāti. Metodes. Šo šķērsgriezuma pētījumu, kas notika 2017. un 2018.gadā, apstiprināja Latvijas Universitātes Ētikas Komisija. Kopējais dalībnieku skaits bija 158, vecumā starp 2 un 7 gadiem. Rakstiska piekrišana tika saņemta no vecākiem. Bērna vecāki aizpildīja aptaujas. Klīnisko apskati veica trīs zobārsti, kuriem asistēja grupa ar studentiem. Statistiskā analīze tika veikta ar IBM SPSS 20.0 statistisko programmu. Aprakstošā statistika tika veikta visiem pētijuma mainīgajiem lielumiem. Rezultāti. Vienfaktoru analīzē mēs novērojām saistību starp mutes elpošanu un kariesa izplatību (p= 0.087), kā arī miega aizdusu/ krākšanu un kariesa intensitāti (p= 0.048). Vienfaktoru analīzes atšķirībai tika pieņemts, ka p˂ 0.01 ir statistiski nozīmīgs lielums. Secinājumi. Mūsu hipotēze tika apstiprināta, ka pastāv saistība gan starp mutes elpošanu un kariesa intensitāti, gan miega aizdusu/ krākšanu un kariesa intensitāti. Būtu nepieciešami tālāki pētījumi, lai apstiprinātu iespējamo saistību starp bērnu vispārējiem veselības traucējumiem (alerģiskais rinīts, astma u.c.), kaitīgiem paradumiem un zobu kariesu intensitāti.

Aim. The aim of this study was to investigate if there were any associations between general health conditions and non- nutritive habits with caries intensity in preschool children in Latvia. Methods. This was a cross sectional study during year 2017 and 2018 approved by Ethics Committee of University of Latvia. The total number of participants were 158, aged between 2 and 7 years. Informed consent was obtained. Parents fulfilled a detailed questionnaire. Clinical examination was performed by three dentists with assistance of a group of students. Statistical analysis was accomplished using IBM SPSS 20.0 statistical software. Descriptive statistics was performed for all study variables. Results. In the univariate analysis we observed statistically significant association between mouth breathing and caries intensity (p=0.087) and between sleep apnoe/ snoring and caries intensity (p=0.048). For univariate analysis of difference p˂ 0.1 was assumed as statistically significant. Conclusions. We accepted our hypotheses that there is correlation between mouth breathing and caries intensity and between sleep apnoe/ snoring and caries intensity. Further researches need to be performed for investigation if there are any other associations between general health conditions (such as allergic rhinitis, asthma etc.) and non- nutritive habits with dental caries.
Associations between general health conditions and non-nutritive habits with caries intensity in preschool children in Latvia
Keywords: Medicīna; caries; general health conditions; non- nutritive oral habits; preschool children