Kriminālsods-piespiedu darbs - Irbe, Ričards (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs ” Kriminālsods – piespiedu darbs” veltīts piespiedu darba tiesiskā regulējuma izpētei, prakses analīzei, kā arī piespiedu darba regulējuma salīdzināšanai ar citām valstīm. Darba autors izvirzījis šādus mērķus – izpētīt un noskaidrot, kā attīstījies piespiedu darba institūts Latvijā, izpētīt kā šis soda veids, tiek piemērots mūsdienās, kā arī aprakstīt, saistītās problēmas ar šo institūtu un sniegt ieteikumus tā uzlabošanai. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām, ievada, kopsavilkuma un izmantotās literatūras saraksta, ka arī pielikumiem, kuros iekļauta veiktās aptaujas iegūtie dati, kā arī intervija un tiesu spriedumu saraksts, kas izmantots izstrādājot darbu. Hipotēze – piespiedu darbs Latvijā uzskatāms par samērā jaunu soda veidu, kas radies vien nedaudz vairāk ka pirms divdesmit gadiem. Lai gan šis soda veids ir nesens, tas ieguvis lielu lomu sodu noteikšanā gan tiesās, gan prokurora priekšrakstos par sodu, katru gadu šo sodu piemērojot vairākiem tūkstošiem personu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Bakalaura darbu raksturo šādi atslēgasvārdi – krimināltiesības, piespiedu darbs, sabiedriskais darbs, noziedzīgs nodarījums.

The bachelor's thesis "Criminal Punishment - Forced Labor" is dedicated to the research of the legal regulation of forced labor, analysis of practice, as well as comparison of the regulation of forced labor with other countries. The author has set the following goals - to study and find out how the institute of forced labor has developed in Latvia, to study how this type of punishment is applied today, as well as to describe the problems related to this institute and provide recommendations for its improvement. The bachelor's thesis consists of three chapters, an introduction, a summary and a list of references, as well as appendices containing the data obtained from the survey, as well as an interview and a list of court judgments used in the development of the thesis. Hypothesis - forced labor in Latvia is considered to be a relatively new type of punishment, which arose only a little more than twenty years ago. Although this type of punishment is recent, it has played an important role in the imposition of punishments both in courts and in the prosecutor's injunctions, imposing this punishment on several thousand persons each year for committing a criminal offense. The bachelor's thesis is characterized by the following keywords - criminal law, forced labor, community service, criminal offense.
Criminal Punishment - Forced Labor
Keywords: Juridiskā zinātne; Krimināltiesības; Piespiedu darbs; Sabiedriskais darbs; Noziedzīgs nodarījums