Kultūrvēsturiski nozīmīgu vietu telpiskā plānošana: Dundagas ciema piemērs - Zāģere, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Kultūras un dabas mantojuma pilnvērtīgai apsaimniekošanai, līdz ar ko arī vērtību saglabāšanai, nepieciešama pastāvīga pilnveide, mācoties no kļūdām, un esot gataviem pārmaiņām, ko nes vispārējas tendences, bet vēl jo vairāk nepārvarama vara. Maģistra darba pamatideja ir veicināt kultūrvēsturiskajās vērtībās balstītu vietu telpisko plānošanu, tādējādi cenšoties kultūras mantojuma tematu arī praksē vairāk saistīt ar teritoriju attīstības plānošanu. Pašreizējā nosacījumu ietvara un teorētisko iestrādņu kontekstā, izstrādāta pieeja, pēc kuras veikts kultūrvēsturiski nozīmīgas vietas kultūrvides vērtējums, tā nosakot Dundagas ciema kultūrvēsturisko centru un izstrādājot priekšlikumus tā telpiskajai plānošanai. Atslēgvārdi: kultūras mantojums, kultūrvides vērtēšana, telpiskā plānošana

That is still obvious target to improve cultural and natural heritage management as well as conservation of its values - to find new solutions by taking in attention mistakes and to be prepared for unpredictable changes like force majeure. The main idea of Master’s thesis is to promote on sites values based spatial planning of culture heritage places, in attempt to reduce the gap between heritage protection processes and spatial planning. In context of the current condition of opportunities and theoretical framework, is created an approach for assessment of cultural heritage sites, by using that approach are defined borders of Dundaga village cultural center and drowned up proposals to sites spatial planning. Keywords: culture heritage, assessment of cultural environment, spatial planning
Spatial planning of cultural heritage places: example of Dundaga village
Keywords: Arhitektūra