Kriminālatbildība par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļu nomaksas - Vabals, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir „Kriminālatbildība par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas”. Darba mērķis ir veikt noziedzīgā nodarījuma par izvairīšanos no PVN nomaksas juridisko analīzi, un uz tās pamata izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus pētāmā jautājuma kontekstā. Maģistra darbā ir pētītas nozieguma par izvairīšanos no PVN nomaksas objektīvās un subjektīvās pazīmes, kā arī analizētas ārvalsts tiesību aktos iekļautās normas, kurās paredzēta kriminālatbildība par izvairīšanos no PVN nomaksas. Maģistra darba kopsavilkumā, pamatojoties uz veikto pētījumu, darba autors aizstāvēšanai izvirza 10 tēzes. Nozīmīgākā no tēzēm ietver piedāvājumu nošķirt noziedzīgā nodarījuma – izvairīšanās no PVN nomaksas –, kas paveikts krimināltiesiskās bezdarbības ceļā, no minētā nodarījuma, kas paveikts ar aktīvām darbībām, atkarībā no tā, vai nodokļu administrācijai ir vai nav sniegta apzināti nepatiesa informācija par PVN apliekamiem darījumiem un PVN priekšnodoklī iekļautajiem darījumiem. Tajos gadījumos, kad tiek īstenota izvairīšanās no PVN nomaksas, kas nav saistīta ar nodokļu administrācijai sniegtu nepatiesu informāciju par PVN apliekamiem darījumiem un PVN priekšnodoklī iekļautajiem darījumiem, uzskatāms, ka nodarījums paveikts krimināltiesiskās bezdarbības veidā. Savukārt tajos gadījumos, kad izvairīšanās no PVN nomaksas tiek paveikta, sniedzot nodokļu administrācijai apzināti nepatiesa informācija par PVN apliekamiem darījumiem un PVN priekšnodoklī iekļautajiem darījumiem, nodarījums uzskatāms paveikts ar aktīvām darbībām. Maģistra darba izstrādes gaitā secināts, ka krimināltiesiskās bezdarbības ceļā īstenot izvairīšanos no PVN nomaksas iespējams divos veidos: 1. Informāciju par PVN apliekamiem darījumiem nodokļu administrācijai vispār nesniedzot; 2. Informāciju par PVN apliekamiem darījumiem nodokļu administrācijai sniedzot atbilstoši tiesību normu prasībām, bet aprēķināto PVN summu valsts budžetā prettiesiski nenomaksājot. Noziedzīgi nodarījumi par izvairīšanos no PVN nomaksas, kas paveikti ar aktīvām darbībām, sasvstarpēji nošķirami atkarībā no tā, kādā veidā nodokļu administrācijai sniegta nepatiesa informācija par PVN apliekamiem darījumiem un PVN priekšnodoklī iekļautajiem darījumiem. Ar aktīvām darbībām izdarīt izvairīšanos no PVN nomaksas var īstenojot maģistra darbā aprakstītos noziedzīgo nodarījumu veidus „iekšzemes priekšnodokļa mākslīga palielināšana” un „iekšzemes realizācijas mākslīga samazināšana”.

The subject of the master's paper is „Criminal Liability for Evasion of value added tax”. The purpose of the master’s paper is to carry out the legal analysis of VAT evasion; to make the conclusions and to provide the proposalson the basis of analysis in the context of the research issues. In the master’s paper subjective and objective signs of the criminal activity of VAT evasion have been studied, as well the provisionsin the included foreign legal acts, where the criminal liability for tax evasion is predicted, have been analysed. In the Summary of the master’s paper, based on the research conductedthe master’s author nominates 10 theses for the protection. The most significant of theses includes the solution to separate the criminal offence – VAT evasion – which has been conducted due the criminal inactivity from mentioned criminal activity, which has been conducted by active actions, depending on conditions whether the deliberately false informationon VAT taxable object to the tax authority has been submitted or no. In thus cases when VAT evasion, which is not connected with submitting the false information to the tax authority about VAT taxable transactions has been conducted, is considered to be conducted due the criminal inactivity. By contrast in cases, when VAT evading has been conducted by submitting to the tax authority deliberately false informationon VAT taxable transactions, the criminal offense is considered to be committed by active actions. In the course of the developing of the master’s paper it was concluded, that due the criminal inactivity it is possible to implement the evasion of VAT in two ways: 1. In cases when the information about VAT taxable object is not submitted to the tax authority at all; 2. In cases when the information about VAT taxable object is submitted according to the VAT taxable transactions, but the calculated VAT amount is illegally unpaid to the State budget. Criminal activities on VAT evasion, which are committed by active actions should be mutually separable depending on the fact in what way the false information about VAT taxable object is being submitted to the tax administration. To commit the VAT evasion by active actions is possible by implementing types of criminal activities „artificial increase of domestic input” and „artificial reduction of domestic realisation” subscribed in the master’s paper.
Criminal Liability for Evasion of value added tax
Keywords: Juridiskā zinātne; PVN; VAT; Izvairīšanās no PVN nomaksas; Kriminālatbildība par izvairīšanos no PVN nomaksas