Ergonomiskā slodze cementa ražošanā nodarbinātajiem un preventīvie pasākumi. - Beiers, Agnis (Latvijas Universitāte, 2023)
“Ergonomiskā slodze cementa ražošanā nodarbinātajiem un preventīvie pasākumi”. Darba autors: Agnis Beiers, darba zinātniskais vadītājs: Dr. sc., admin., profesors Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 104 lpp., ietver 70 attēlus, 13 tabulas, 2 pielikumus, 92 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 nodaļām., izmantojot vispārpieņemtās pētījuma metodes (teorētiskā jeb aprakstošā, empīriskā, induktīvā, statistiskā un socioloģiskā). Pirmajā nodaļā apkopota un analizēta literatūra par ergonomiku, tās būtību un nozīmi darba vidē kopumā, ergonomisko slodzi nodarbinātajam, tās teorētiskie aspekti, kā arī cementa ražošanas nozares izveidošanās Latvijā un pasaulē. Raksturots vienīgais cementa ražošanas uzņēmums Latvijā SCHWENK Latvija SIA. Otrajā nodaļa autors izpētījis ergonomiskās slodzes gan subjektīvo, gan objektīvo metožu novērtēšanas iespējas. Trešajā nodaļa analizētas nodarbināto atbildes uz anketas jautājumiem, kā arī veikta analīze par pētījumā pielietoto ergonomisko risku novērtēšanas metožu praktiski iegūtajiem datiem. Ceturtajā nodaļā izstrādāti praktiskie risinājumi un ieteikumi ergonomiskās slodzes mazināšanai nodarbinātajiem uzņēmumā, kurus iespējams realizēt arī citās organizācijās ergonomiskās slodzes mazināšanai. Maģistra darba beigās apkopoti secinājumi, kas radušies pētījuma rezultātā un izstrādāti priekšlikumi ergonomiskās slodzes mazināšanai. Atslēgas vārdi: ergonomika, slodze, darbspējas, darba vide, riski, darbaspēks.

“Ergonomics load for employees in cement industry and preventive measures”. Work developed by Agnis Beiers, work supervisor Dr. sc., admin. Professor Henrijs Kaļķis. Work contains 104 pages, 70 pictures, 13 tables, 2 appendixes, 92 informative sources. The study research consists of 4 chapters, using generally accepted research methods (theoretical or descriptive, empirical, inductive, statistical and sociological). The first chapter summarized and analysed the literature on ergonomics, it`s nature and importance in the work environment in general, the ergonomics load on the employee, it`s theoretical aspects, as well as the establishment of the cement production industry in Latvia and in the world. Described SCHWENK Latvija SIA as it`s the only cement production company in Latvia. In the second chapter, the author explores the possibilities of both subjective and objective methods of assessing ergonomic load. The third chapter analysed the responses of the employees in the questionnaire, as well as an analysed of the practically obtained data of the ergonomic risk assessment methods used in the research. In the fourth chapter, practical solutions and recommendations developed for reducing the ergonomic load for employees in the company, which can be implemented in other organizations as well. At the end of the Master's thesis, the conclusions resulting from the research are summarized and proposals for reducing the ergonomic load are developed. Key words: ergonomics, load, working capacity, working environment, risks, labour.
Ergonomics load for employees in cement industry and preventive measures.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ergonomika; slodze; darbspējas; darba vide; riski