Fermentējamo cukuru iegūšana no lignocelulozes atkritumiem biodegvielas ražošanai - Tolmačeva, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt pirmapstrādes efektivitāti un tās nepieciešamību pirms biomasas enzimātikskās hidrolīzes. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti uzdevumi: veikt enzimātisko hidrolīzi uz substrātu kas tika a) pirmapstrādāts tikai mehāniski, un b) kas tika pirmapstrādāts mehāniski un ar skābi. Rezultāti tiek novērtēti pēc izdalīto cukuru daudzuma. Iegūtie rezultāti parāda, ka efektīvai fermentējamo cukuru iegūšanai no biomasas papildus hidrolīzei jāveic pirmapstrādi. No 1 g siena bija iespējams iegūt 0.46 g/g (115% no literatūras minēta teorētiskā maksimuma) glikozes un 0.38 g/g (81% no literatūras minēta teorētiskā maksimuma) no 1 g salmu substrāta. Fermentējot iegūtos cukurus, teorētiski no 1 g siena substrāta ir iespējams iegūt 0,102-0.121 g/g biobutanola un 0,084-0.099 g/g no 1 g salmu.

The aim of this work was to investigate the effectiveness and the need for substrate pre-treatment before enzymatic hydrolysis. Several tasks were set up: to carry out enzymatic hydrolysis of the substrate that was a) pre-treated only mechanically, and b) what was pre-treated mechanically and by acid. The results were evaluated according to amount of divisional sugars. The results showed, that to achieve higher amounts of fermentable sugars, in addition to the hydrolysis, a previous pre-treatment is required. From 1 g of hay it was possible to obtain 0,46 g/g (115% of theoretical maximum) glucose and 0,38 g/g (81% of theoretical maximum) from straw substrate. In theory using this results it is possible to produce 0,102-0,121 g/g biobutanol by fermentating sugars, that were obtained from 1 g of hay, or 0,084-0,099 g/g from 1 g of straw.
The obtainment of fermentable sugars from lignocellulosic wastes for biofuel production
Keywords: Bioloģija; alternatīva degviela; šķidra biodegviela; skābes pirmapstrāde; cukuru mērīšanā šķīdumos; enzimātiskā hidrolīze