Augstefektīvas šķidruma hromatogrāfijas metodes izstrāde un validācija purīnu un pirimidīnu noteikšanai urīna paraugos - Vorslova, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2011)
Augstefektīvās šķidruma hromatogrāfijas metodes izstrāde un validācija purīnu un pirimidīnu noteikšanai urīna paraugos. Svetlana Silina, darba vadītājs Dr. ķīm., prof. Arturs Vīksna. Konsultanti VSIA „BKUS” Medicīniskās ģenētikas klīnikas, Ģenētiskās bioķīmijas laboratorijas ģenētiķe Zanda Daneberga, VSIA „BKUS”, Medicīniskās ģenētikas klīnikas, Ģenētiskās bioķīmijas laboratorijas vadītāja Pārsla Vēvere. Maģistra darbs. 74 lappuses, 33 attēli, 19 tabulas, 40 literatūras avoti, 27 pielikumi. Latviešu valodā. PURĪNI, PIRIMIDĪNI, PURĪNU UN PIRIMIDĪNU METABOLISMS, PURĪNU UN PIRIMIDĪNU NOZĪME ORGANISMĀ, SPEKTROFOTOMETRIJA, AEŠH, METODES VALIDĀCIJA. Darbā ir apkopota literatūra par purīniem un pirimidīniem, to nozīmi cilvēka organismā. Apskatīti purīnu un pirimidīnu metabolisma ceļi, enzīmi un to darbības traucējumi, kuri izraisa iedzimtās saslimstības. Apkopotas purīnu un pirimidīnu noteikšanas iespējas. Apskatīti metodes validācijas galvenie parametri. Darba eksperimentālajā daļā veikta spektrofotometriska orotskābes noteikšana, izmantojot standartpiedevu metodi. Noteikts orotskābes saturs laboratorijas kontroles paraugā, optimizējot vides pH ietekmi uz analīzes rezultātiem. Eksperimentāli izvērtētas AEŠH metodes purīnu un pirimidīnu noteikšanai cilvēka urīnā. Veikta piemērotākās AEŠH metodes validācija.

Development and validation of high performance liquid chromatography method of purines and pyrimidines detection in human urine samples. Svetlana Silina, supervisor: Dr. Chem., prof. Arturs Vīksna. Consultants: VSIA „BKUS” [Public Limited Company „University Children's Hospital”, PLC „UCH”], geneticist Zanda Daneberga, VSIA „BKUS”, manager of Laboratory of Genetical Biochemistry Pārsla Vēvere. Master course thesis: 74 pages, 33 figures, 19 tables, 27 literature sources, 27 appendices. In Latvian. PURINES, PYRIMIDINES, PURINE AND PYRIMIDINE METABOLIC PATHWAY, PURINE AND PYRIMIDINE ROLE IN HUMAN ORGANISM, SPECTROPHOTOMETRY, HPLC, METHOD VALIDATION. The paper compiles literature review of purines and pyrimidines, they role in human organism, purines and pyrimidines metabolic pathways, enzymes and disorders, of inborn errors of metabolism. Several purines and pyrimidines detection methods were reviewed and the most important parameters of method validation were considered. Experimental part of thesis include orotic acid spectrophotometric determination. Quantitative analysis of orotic acid has been performed using standard addition method. The mean concentration of orotic acid was calculated in pooled control sample and optimal pH value of reaction was found. The HPLC method for purines and pyrimidines quantification in human urine samples has been developed. The HPLC method validation was made according method validation guidelines.
Development and validation of high performance liquid chromatography method of purine and pyrimidine determination in human urine samples
Keywords: Ķīmija