Medikamentozā aprūpe uzsākot perorālu antikoagulantu lietošanu kardioloģiskiem pacientiem - Smirnova, Natālija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir “Medikamentozā aprūpe uzsākot perorālo antikoagulantu terapiju kardioloģiskiem pacientiem”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka katru gadu 4 miljoni Eiropas un 1,9 miljoni Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju mirst no kardiovaskulārām slimībām, kas attiecīgi sastāda 47% no visiem nāves gadījumiem Eiropā un 40% no visiem nāves gadījumiem ES. (2) Kardioloģiskās saslimšanas ir viena no galvenajām sabiedrības problēmām Latvijā, kas saistīta ar biežu stacionēšanas nepieciešamību un mirstību. Kardioloģiska pacienta atveseļošana un dzīves kvalitātes uzlabošana ir atkarīga no vairākiem faktoriem, tostarp perorālu antikoagulantu lietošanas, kas nosaka efektīvās un pacientam drošās medikamentozās aprūpes nepieciešamību. Darba mērķis ir noskaidrot medikamentozu aprūpi uzsākot perorālu antikoagulantu terapiju kardioloģiskiem pacientiem. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras analīzi par perorālu antikoagulantu terapiju un medikamentozās aprūpes īpatnībām kardioloģiskiem pacientiem, analizēt Moyras Allen māszinību teoriju saistībā ar tēmu, izstrādāt kvalitatīvā pētījuma instrumentu – interviju. Veikt pētījumu, apkopot un analizēt iegūtos datus, un izdarīt secinājumus. Pētniecības jautājums: kāda ir medikamentozā aprūpe, uzsākot perorālu antikoagulantu terapiju kardioloģiskiem pacientiem? Pētniecības instruments: intervija. Pētniecības metode – kvalitatīva pētījuma metode. Galvenās iegūtās atbildes uz pētījuma jautājumu: Māsas izglīto pacientus par perorālu antikoagulantu lietošanu izstāstot un izdalot informatīvus materiālus. Medikamenta pareizās lietošanas kontrole un novērtēšana notiek diskusijas laikā, bet pacienta novērošanas metode ir INR noteikšana un kontrole. Galvenās aprūpes problēmas ir līdzestības trūkums un lietošanas kļūdas, pacientu izglītošanu apgrūtina vecuma izmaiņas un vietas trūkums. Patstāvīgu lietošanu nosaka pacienta kognitīvas spējas. Perorālu antikoagulantu terapijas sākumposmā blakusparādību risks ir zems. Medikamentozās aprūpes rezultāts ir mērķa INR un aprūpes mērķis lielākoties ir pozitīvs.

The theme of the bachelor`s paper is “Management of cardiological patients starting anticoagulation”. Topicality of the theme is related to the fact that every year 4 million European citizens and 1.9 million European Union (EU) citizens die from cardiovascular diseases that accordingly is equal to 47 % of total number of deaths in Europe and 40 % of total number of deaths in the EU.(2) Cardiovascular diseases is one of the major problems of society in Latvia, which is related to frequent necessity of hospitalization and mortality. Cardiac patient recovery and improving of quality of life depends on several factors, including peroral anticoagulant treatment that determines the necessity of effective and safe pharmaceutical treatment. The objective of the bachelor`s paper is to investigate pharmaceutical treatment starting peroral anticoagulant therapy for cardiac patients. Research tasks are to analyze the literature on characteristics of peroral anticoagulant therapy and pharmaceutical treatment for cardiac patients, to analyze theory developed by Moyra Allen related to theme, to draw up high quality research tool – interview. To execute research, to summarize and to analyze the data obtained to draw up conclusions. Research question: what is pharmaceutical treatment starting peroral anticoagulant therapy for cardiac patients? Research tool: an interview. Research method - qualitative research method. To get main research questions answered: Medical care efficiency and quality depends on the number of patients served. Nurses educate patients on oral anticoagulant use to describe and distribute informational materials. Proper use of medication control and evaluation at the time of the debate, but the patient's observational method is INR detection and control. The main problem is the ' care and use errors, patient Research tool: an interview. Research method - qualitative research method. The main obtained answers to research question: Nurses give the instructions to the patients on peroral anticoagulants use, describing and providing informational materials. Control and assessment of proper use of medicaments take place during discussion, but the method of patient's observation is INR (internal normalized ratio) determination and control. The main problems of treatment are the lack of sympathy and use errors; age changes and lack of space make the patients` training difficult. Individual use is determined by the patient`s cognitive abilities. Risk of side effects starting peroral anticoagulant therapy is low. The result of pharmaceutical treatment is target INR and care purpose is mostly positive.
MaMedication Management of Cardiological Patients Starting Anticoagulation
Keywords: Medicīna; medikamentozā aprūpe; kardioloģisks pacients; aprūpes process; perorālie antikoagulanti