Viljama Šekspīra luga “Hamlets” un tās iestudējumi latviešu teātrī - Gržibovska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2016)
mērķis ir sniegt daudzpusīgu traģēdijas “Hamlets” tulkojuma analīzi, kā arī veidot radošu un objektīvu Šekspīra lugas iestudējumu analīzi latviešu teātrī, apskatot iestudējumus, kas tapuši laika posmā no 1894. līdz 2008.gadam. Aplūkotie piecpadsmit iestudējumi, kas iestudēti visos lielākajos Rīgas un reģionālajos teātros, tostarp arī Rīgas Latviešu teātrī, kurā tapusi pirmā “Hamlets” lugas interpretācija latviešu teātrī. Autore ir secinājusi, ka luga “Hamlets” tiek iestudēta kā sava laika un sabiedrības spogulis, balstoties uz teātra valodu un tehniku, kas raksturīga režisoram, kurš veido lugas interpretāciju.

The master thesis The Variety of Wiliam Shakespeare’s Hamlet Productions in Latvian Theatre to provide a variety of tragedy’s translation analysis , as well it builds a creative and objective analysis of Shakespeare's play staged in Latvian theaters, looking at the performances that have been created in the period from 1894 to 2008. All fifteen examined productions is staged in major Riga theaters and smaller regional theaters, including the Riga Latvian Theatre, were was created first interpretation of “Hamlet” in Latvia. Author of thesis concluded that the play "Hamlet” is being staged as a contemporary mirror of society , based on the theatrical language and techniques specific to the director , who make up the interpretation of the play.
The Variety of Wiliam Shakespeare’s Hamlet Productions in Latvian Theatre
Keywords: Filoloģija; Hamlets; luga; psihoanalīze; teātra vēsture; izrāde