Kalnciema pagasta pārvaldes sovjetizācija (1944-1949) - Beitlers, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā „Kalnciema pagasta pārvaldes sovjetizācija (1944–1949)” tiek aplūkota un analizēta padomju varas pārvaldes sistēmas izveide un darbība lauku pagasta ietvaros laikā no 1944. līdz 1949. gadam, izmantojot konkrētas administratīvi teritoriālās vienības – Kalnciema pagasta – piemēru. Darbā apskatītas pagasta ietvaros darbojošās padomju varas institūcijas, ieskicēts to darbības mehānisms un funkcijas, atainota režīma kadru politikas izpausmes un sekas, to ietekmi uz vietējo sabiedrību Kalnciema pagastā. Viens no autora nolūkiem ir sniegt pienesumu reģionālās vēstures zinātniskā pētniecībā.

In the Bachelor Thesis „Sovietization of Administration of Kalnciems parish (1944–1949)” the author explores and analyzes the formation of Soviet administrative management system within rural municipality, for example using processes in determined (specific) administrative-territorial unit – parish of Kalnciems. In the paper shown local authorities operational problems (notably problems with personnel selection), the most important functions of these institutions and the impact on the local community by institutional sovietization. The paper is also aimed at popularization of local history as a scientific research object.
Sovietization of administration of Kalnciems parish (1944-1949)
Keywords: Vēsture; sovjetizācija; Kalnciema pagasts; lauku pārvalde