Senkaku/Diaoju salu konflikts - Laizāne, Elvīra (Latvijas Universitāte, 2013)
Senkaku/Diaoju salu suverenitāte ir strīdīgs jautājums, kas ietekmē Japānas, Taivānas un Ķīnas diplomātiskās attiecības. Bakalaura darba tēma ir „Senkaku/Diaoju salu konflikts”. Pētījuma mērķis ir izstrādāt potenciālos konflikta attīstības scenārijus, izvērtējot iesaistīto pušu intereses un iespējas. Lai sasniegtu mērķi, tika veikti šādi uzdevumi: 1)zinatniskās lieteratūras analīze; 2) konflikta iemeslu analīze; 3)Japānas un Ķīnas pozīciju salīdzinājums; 4)SVID analīze. Bakalaura darba izstrādes laikā tika izmantotas sekojošas metodes: salīdzinošā analīze, SVID analīze, zinātniskās literatūras un interneta resursu pētīšana. Hipotēze: Senkaku/Diaoju salu konfliktu iespējams atrisināt vienīgi, ja Japāna vai Ķīna atzīst otras valsts suverēnās tiesības pār salām un neturpina pierādīt savu pretenziju likumību un pamatotību. Pētījuma laikā hipotēze tika apstiprināta.

The sovereignty of Senkaku/Diaoyu is issue in diplomatic relations between Japan, Taiwan and China. The topic of the thesis is ‘Senkaku/Diaoyu Island Conflict’. Research aims at carrying out potential conflict development scenarios while analysing the interests and opportunities of the involved parties. The following tasks have been put forward: 1) analyses of scientific literature; 2) analysis of conflict causes; 3) comparison of Japan and China’s positions; 4) SWOT analyses. For the implementation of the research the following methods have been used: comparative analysis, SWOT analysis, assessment of scientific literature and on-line materials. The hypothesis of the thesis is ‘Senkaku/Diaoyu islands conflict can be solved if only one of the involved parties gives up its claims on the sovereignty over the territory’. While carrying out the research, hypothesis was approved.
Senkaku/Diaoyu Islands Conflict
Keywords: Āzijas studijas