Datorizēto redzes treniņu pielietojums verģences uzlabošanai - Vaitaite, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapaspusēm. Tas satur 19 attēlus, 4 tabulas, 4 pielikumu un 60 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija pārbaudīt datorizētas iekārtas pielietojumu redzes treniņiem un tās efektivitāti fūzijas rezerves un verģences viegluma skaitliskās vērtības uzlabošanai. Pētījumā piedalījās 22 dalībnieki (vidējais vecums: 22 ± 2 gadi). Visiem dalībniekiem redzes treniņa programmas ietvaros tika veikta padziļinātā redzes pārbaude, kur tika iegūti dati par redzes asumu, akomodācijas spējām un motorām funkcijām. Analizējot verģences viegluma skaitliskās vērtības uzlabojumu pēc redzes treniņa pabeigšanas tika iegūtas vidējās vērtības, kuras ir statistiski nozīmīgi atšķirīgas (p = 0,019). Salīdzinot katras mērītās fūzijas rezerves vidējo vērtību pirms un pēc redzes treniņa pabeigšanas, ar lielāko skaitlisko vērtību uzlabojās FR tāl ar Δ BĀ dubultošanās punkts un atjaunošanās punkts.

The thesis is written in Latvian on 40 pages. It contains 19 figures, 4 tables, 60 appendices and 4 reference. The aim of the work was to test the use of computerized equipment for vision training and its effectiveness in improving the numerical value of fusion reserve and vergence facility. The study involved 22 participants (average age 22 ± 2 years). As part of the vision training program, all participants received an advanced vision examination, which collected data on visual acuity, accommodative abilities, and motor function. Analyzing the improvement of the numerical value of the vergence facility after the completion of visual training, average values are obtained, which are statistically significantly different (p = 0,019). Comparing the mean value of each measured fusion reserve before and after the completion of the visual training, the FR at far improved with the highest numerical value with Δ BO.
The Application of the Computerised Vision Training for Vergence Improvement
Keywords: Fizika; fūzijas rezerves; verģences vieglums; redzes treniņi; izkliedēto punktu stereogrammas