ES ārējā tirdzniecība un Krievijas embargo loma tajā - Veilande, Sindija (Latvijas Universitāte, 2017)
Ārējā tirdzniecība valstīm vienmēr ir bijusi svarīgs indikators, kurš norāda uz to attīstību, labklājību un izaugsmi. Tā saistās ar valstu starptautiskajām ekonomiskajām attiecībām un katrai valstij ir svarīgi uzturēt šīs attiecības, kā arī tās veicināt. Bieži vien ekonomisko situāciju starptautiskajā arēnā ietekmē ģeopolitiskā situācija, kas arī šoreiz ir radījusi saspīlējumu starp valstīm ekonomisko sankciju veidā. Krievijas embargo pārtikas preču eksportam ir būtiski izmainījis ārējās tirdzniecības tendences Eiropas Savienībā. Diplomdarba mērķis ir novērtēt Krievijas embargo lomu Eiropas Savienības ārējā tirdzniecībā, kā arī izstrādāt priekšlikumus tās uzlabošanai. Lai to izdarītu, darbā tiek veikta starptautiskās tirdzniecības teoriju, veicināšanas un ierobežojumu izpēte, kā arī ES un Krievijas ārējās tirdzniecības datu analīze. Lai izstrādātu ieteikumus konkrēti Latvijas ārējās tirdzniecības uzlabošanai tiek veiktas vairākas ekspertu intervijas. Izstrādājot darbu, var secināt, ka Krievija pirms sankcionēšanas, ir bijusi nozīmīgs ES ārējās tirdzniecības partneris, lai gan kopējais eksporta kritums ir neliels, tomēr apskatot konkrēti pārtikas produktu tirdzniecību, ir pamanāms būtisks samazinājums. Tiek veiksmīgi meklēti jauni eksporta tirgi, bet tas prasa daudz laika, finanses un citus resursus, lai pārtikas produktus uz alternatīvajiem tirgiem varētu eksportēt tādā pašā līmenī kā tas tika darīts uz Krieviju.

Foreign trade has always been an important indicator that points to the development, prosperity and growth of any country. It is associated with the country's international economic relations, thus it is very important to maintain it, as well as to promote it. Often the economic situation in the international arena is affected by the geopolitical situation, this time the situation has led to tension between countries in the form of economic sanctions. Russian embargo on food export has significantly changed external trade trends of the European Union. The aim of the Diploma thesis is to assess the role of the Russian embargo in European Union's external trade, as well as to make proposals for improvement. To do this, international trade theory, promotion and restrictions are researched, as well as the EU and Russia`s foreign trade data analysis is done. In order to develop specific recommendations for improving the Latvian foreign trade a number of expert interviews are carried out. After analysing theory and data author finds that Russia, before sanctioning, has been an important partner for EU's external trade, although the total export decline is small, looking specifically into food trade, significant reduction is noticable. EU is successfully seeking new export markets, but it takes a lot of time, finances and other resources for food products to be exported to alternative markets at the same level as it was done to Russia.
EU International Trade and the Role of Russian Embargo
Keywords: Ekonomika; ārējā tirdzniecība; Krievijas embargo; ekonomiskās sankcijas; ES eksports; ekspertu intervijas