Projekts: Restorāna "TOSKĀNĀ" dibināšana - Volkova, Marina (Latvijas Universitāte, 2016)
Ēdināšanas nozare pēdēju laika posmā strauji pieaug visā pasaulē. Ēdināšanas nozari var sadalīt divos lielos blokos, tādos ka: ātras ēdinašanas bloks, kurā ietilpst bistro, kafejnīcas, bāri un vēl viens bloks: restorāni. Viena no lielākājiem restorānu potenciālo apmeklātāju grupām ir tūristi un iedzīvotāji ar vidējo un augstu ienākumu nodokli, jo viņiem ir brīvie naudas līdzekļi un viņi ir ar mieru tos tērēt. Var minēt arī to, ka Latvija tūristu skaits ar ktru gadu arī pieaug, par ko liecina Centrālās statistikas pārvaldes datu bāzes dati. Maģistra darba autore nolēma dibināt jaunu restorānu Siguldā. Darba mērķis ir izveidot jaunu uzņēmumu viena no Ltvijas skaistākām pilsētam – Siguldā. Rakstot darbu autore izmantoja tādas pētīšanas metodes kā statistiska analīze, grafiskā analīze un izmantojot SVID analīzi. Darba rakstīšanas gaitā tika izmantota literatūra latviešu, angļu un krievu literatūra un tika arī izmantotas papildus dažādi interneta resursi. Darbs sastāv no septiņām nodaļām. Katrā no nodaļām ir atspuguļotā svarīga un nepieciešama informācija uzņēmuma dibināšanai. Darbā tiek apskatīti un aprakstīti motīvi, kāpēc šīs projekts ir nepieciešams un kādās aktuālas idejas un problēmas tās risina. Šīs projekts ir nepieciešams un aktuāls, tāpēc kā šāda veida uzņēmumi piesaista patērētājus. Šīs projekts ir akuāls tādēļ ka dibinot projektu ideja ir mazu Itālijas daļinu pārnest Latvijas pilsētā - Siguldā, lai visi klienti varētu iejūsties tajā atmosferā, ne tikai ēdiena dēļ, bet arī atmosfēras kopumā dēļ. Darba sākumā tiek paskaidrota un izvēlētā uzņēmuma juridiskā forma, nosaukums un uzņēmuma atrašanas vieta. Kā jurisisko formu darba autore izvēlējās dibināt Sabiedrību ar ierobežoto atbildību. Svarīgākais iemesls, kāpēc uzņēmums būs SIA ir tas, ka pamatkapitāls nav tik liels, kā piemēram, Akciju sabiedrībai un tas, ka dibinot SIA var samazināt savu mantiskās atbildības līmeni. Restorāna nosaukums būs „TOSKĀNĀ”. Kā tika minēts iepriekš, restorāna būs tieši Toskānas reģiona atmosfēra, tāpēc arī ir izvēlēt tieši tāds nosaukums, lai apmeklētāji varētu sajūst Itāliju un burvīgo draudzību un skaistumu. Restorāna ēdienkarte arī pa tiesi saistīta ar restorāna nosaukumu, jo viss piedāvātais ēdienu klāsts būs saistīts ar itāļu ēdienu. Uzņēmuma atrašanas vieta būs Siguldā, Mazā Gāles iela 1. Autore raksturo uzņēmuma dibināšanas procesu, kura ietilpst informācija par uzņēmuma dibināšanas lēmumu, noteikts sabiedrības pamatkapitāls, kas ir nepieciesams, lai varetu reģistret uzņēmumu Latvijas Uzņēmumu reģistrā. Tiek paskaidrots un noteikts pamatkapitāla lielums. Pamatkapitāls, ko iemaksās dibinātāji būs 75’000 Euro. Tāds lielums ir noteikts, lai restorāns sākumposmā varētu uzākt savu darbību, iepirkt pamatlīdzekļus. Restorāna dibinātāji būs trīs fiziskās personas, viena no tām būs šī projekta autore, kas ir Latvijas Universitātes, Ekonomikas un Vadības fakultātes, augstākā līmeņa Finanšu ekonomika studiju programmas absolvente Marina Volkova.

Catering industry rapidly grows all over the world lately. Catering industry can be divided into two large blocks, such as: fast-food block, including bistro, cafes, bars, and another block: restaurants. One of the largest groups of potential restaurant visitors is tourists and residents with average and high income tax, since they have free cash funds and they are ready to spend it. It can also be mentioned that number of tourists in Latvia grows each year, which is confirmed by information from the Central Statistics Bureau database. Master’s paper author decided to found new restaurant Sigulda. Paper’s objective is to create a new enterprise in one of the most beautiful Latvian towns – Sigulda. In writing the paper, author used such research methods as statistical analysis, graphical analysis and SWOT analysis. Latvian, English and Russian literature and various Internet resources were used in course of the paper writing. Paper consists of seven chapters. Each of the chapters reflects important and necessary information for founding the enterprise. Paper reviews and describes motives, why this project is necessary and what urgent ideas and problems it solves. This project is necessary and urgent, because enterprises of such type attract consumers. This project is urgent, because the idea in establishing the project is to bring a small part of Italy to Latvian town of Sigulda, so that all customers can feel that atmosphere, not just because of food, but also because of the atmosphere in general. In the beginning of the paper, legal form, name and location of the enterprise is explained and chosen. As a legal form, paper’s author chose to found a Limited Liability Company. The most important reason why company will be a LLC is that the equity capital is not as big as, for example, for a Joint-Stock Company and that own property liability level can be decreased by founding a LLC. Name of the restaurant will be IN TOSCANA. As was already mentioned, restaurant will have Toscana region’s atmosphere, therefore such name was chosen, so that visitors can feel Italy and charming amity and beauty. Restaurant menu is also directly related to the name of the restaurant, since all offered meals will be related to Italian cuisine. Enterprise will be located at 1 Mazā Gāles Iela, Sigulda. Author describes enterprise founding process that includes information about the enterprise founding decision, defines company’s equity capital necessary for company’s registration with the Latvian Register of Enterprises. Amount of equity capital is explained and defined. Equity capital paid-up by founders will be 75,000 euro. Such amount is defined, in order for restaurant to be able to commence its activities initially, to buy fixed assets. Restaurant founders will be three individuals, one of them is this project’s author, graduate of higher level’s Financial Economics study program of the Economics and Management Faculty of the University of Latvia Marina.
Project: Establishment of restaurant "IN TOSCANA"
Keywords: Finanses un kredīts; projekts; restorāns; ēdināšanas nozare; uzņēmuma dibināšana; finanšu plāns