Izlīgums kriminālprocesā - Auziņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Izlīgums kriminālprocesā”. Darba autore izvēlējās rakstīt bakalaura darbu par šo tēmu, jo tikai sodot personu nav iespējams panākt taisnīgu krimināltiesisko attiecību noregulējumu un tā kā Latvija cenšas mainīt savu sodu politiku no brīvības atņemšanas sodiem uz alternatīviem sodiem, lai sekmētu efektīvāku sodu un citu tiesisko līdzekļu piemērošanu, palielinot sabiedrības drošību un veicinot valsts resursu samērīgu izmantošanu noziedzības apkarošanā, izlīgums var būt nozīmīga alternatīva tam. Tādēļ darba mērķis ir izpētīt izlīguma institūta attīstību un tā noslēgšanas tiesiskās sekas, kā arī efektivitāti Latvijas kriminālprocesuālajās tiesībās. Lai sasniegtu darba mērķi tiek izvirzīti sekojošie uzdevumi: 1. Definēt, kas ir izlīgums 2. Tiesību aktu izpēte izlīguma institūta jomā 3. Kriminālprocesa likuma 379.panta pirmās daļas 2.punkts un 377. panta 9. punkta salīdzinājums 4. Tiesu prakses, judikatūras un zinātnieku viedokļu analīze. 5. Identificēt problēmas, kas saistītas ar izlīguma institūta piemērošanu un sniegt iespējamos risinājumus. 6.Izpētīt ārvalstu praksi. 7. Izpētīt valsts probācijas dienesta nozīmi izlīguma īstenošanā.Izlīgums nav iespējams, ja kāda no pusēm nespēj saprast procesa jēgu. Izlīgums ir jāpanāk abām pusēm brīvprātīgi vienojoties, kā arī tajā ir jāiekļauj saprātīgi un samērīgi pienākumi, lai kāda no pusēm to nevarētu izmantot ļaunprātīgi, tam jābūt balstītam uz pušu vienlīdzību. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trim nodaļām un bibliogrāfijas. Pirmajā nodaļā, lai labāk izprastu mūsdienu procesus izlīguma institūta piemērošanas jomā, tiek apskatīta izlīguma institūta vēsturiskā attīstība Latvijā. Otrajā nodaļā pievērsta uzmanība izlīguma būtībai kriminālprocesā- raksturots izlīguma jēdziens, subjekti, izlīguma noslēgšanas tiesiskās sekas, kā arī forma un Valsts probācijas dienesta loma izlīgumā. Trešajā darba nodaļā izpētīta ārvalstu izlīguma piemērošana , kā arī tika iezīmētas galvenās atšķirības starp ārvalstu un nacionālo tiesisko reglamentāciju. Kopsavilkumā autore koncentrēti izklāsta darbā taisītos secinājumus un priekšlikumus. Atslēgas vārdi - izlīgums, cietušais, aizdomās turētais vai apsūdzētais, vienošanās, brīvprātīgums

The topic of the Bachelor Thesis is “Mediation in Criminal Process”. The author of the work decided to write her Bachelor Thesis on this subject, because fair provision of criminal justice relations cannot be attained only by punishing a person and reconciliation can serve as a substantial alternative as Latvia aspires to change its penalty politics transforming imprisonment penalties into alternative penalty in order to facilitate more efficient application of penalties and other legal measures, while increasing the public safety and enabling reasonable use of state resource for fighting crime. Therefore the aim of the Thesis is to explore the development of reconciliation establishment and judicial effects of its attainment, as well as its efficiency within the framework of Latvian criminal proceedings law. In order to achieve the aim of the Thesis the following tasks have been set: 1. Definition of mediation 2. Investigation of legislation related to mediation establishment. 3. Comparison of Section 379, Paragraph 1, Clause 2 and Section 377, Clause 9 of the Criminal Procedure Law. 4. Analysis of jurisprudence, case law, and opinions of scientists. 5. Identification of the problems related to the application of reconciliation establishment and providing of possible solutions. 6. Investigation of the foreign practices. 7. Investigation of the role of State Probation Service in the implementation of mediation. Reconciliation is not impossible, if any of the parties does not understand the point of the procedure. Settlement has to be reached by the voluntary mutual agreement of both parties, and reasonable and proportionate obligations should be determined for the purpose of preventing any of the parties from abusing it, and it should be based on the equality of the parties. The Bachelor Thesis consists of introduction, three chapters and bibliography. The first chapter of the Thesis looks at the historical development of the reconciliation establishment in Latvia in order to better understand the modern processes of the application of settlement. The second chapter deals with the substance of settlement within the framework of criminal procedure – the notion of settlement, subjects, judicial effects of settlement, and form, as well as the role of State Probation Service in the settlement process are described. The third chapter investigates the application of settlement abroad, and outlines the main differences between foreign and national judicial regulation. Author provides concentrated conclusions and proposals in the Summary part. Keywords – mediation, victim, suspect or defendant, agreement, voluntarity.
Mediation in Criminal Process
Keywords: Juridiskā zinātne