Galda dziesmu tradīcijas somu un latviešu kultūrā - Kona, Anete (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā “Galda dziesmas somu un latviešu kultūrā” apskatīta galda dziesmu vēsture Somijā un Latvijā, tāpat arī galda dziesmu dziedāšanas tradīcijas abās valstīs kādreiz un tagad. Mūsdienu situācijas noskaidrošanai tika veikta aptauja Internetā gan somu, gan latviešu valodā. Darba mērķis ir noskaidrot galda dziesmu nozīmi sociālajā kontekstā, kā arī to, kādēļ galda dziesmu tradīcija ir saglabājusies līdz pat mūsdienām. Darbā izmantota valodas kā funkcionālas sistēmas teorija, kā arī atsevišķu vārdu analīze, lai noskaidrotu, vai iemesli tradīcijas saglabāšanai atrodami galda dziesmu tekstos. Analizējot galda dziesmu tekstus, redzams, ka dziesmām raksturīgs daudz humora, kā arī tādas darbības un personas vietniekvārdu formas, kas uzsver dziedātāju kopuma vienotību. Atslēgas vārdi: galda dziesmas, dzeršanas kultūra, dziedāšanas kultūra, Interneta aptauja, funkcionālas valodas sistēmas teorija

The bachelor paper “Drinking Songs in Finnish and Latvian Culture” deals with the history of the tradition of drinking songs in Latvia and Finland in both earlier times and nowadays. An online survey was created in Latvian and Finnish to find out more about the current situation in both countries. The main goals of the paper are to find out the social function of drinking songs and the reason the tradition of singing them is still alive. In order to do that, the lyrics of drinking songs are analyzed using the system-functional language theory and delving in the meaning of separate words. The analysis helped discover that the songs feature a lot of humour as well as verb and pronoun forms that emphasize the unity of the singers. Keywords: drinking songs, drinking culture, singing culture, Internet survey, systemic-functional language theory
Drinking Songs in Finnish and Latvian Culture
Keywords: Valodniecība