Kāju veselības profilakse operāciju māsu praksē - Gžibovska, Olga Darina (Latvijas Universitāte, 2022)
Gžibovska O.D. (2022). Kāju veselības profilakse operāciju māsu praksē. Bakalaura darbs. Darba vad. Mg.Ves.Zin., Līga Skuja Petruševiča. Rīga: Latvijas Universitāte, 70 lpp., 6 att., 13 tab., bibl. 27 nos. Latviešu un angļu valodā. Darbs sastāv no ievada, 2 daļām, secinājumiem un 11 pielikumiem. Darba mērķis: noskaidrot kāju veselības profilaksi operāciju māsu praksē. Materiāls un metodes. Darbā tika izmantota kvalitatīvās pētniecības metode: daļēji strukturēta intervija. Pētījumā tika intervētas 8 operāciju māsas (n=8). Rezultāti. Pateicoties veiktajam pētījumam, tika sasniegts darba izvirzītais mērķis, noskaidrot kāju veselības profilaksi operāciju māsu praksē. Apkopojot datus par respondentu darba stāžu veselības aprūpē, visi respondenti norādīja, ka medicīnā strādā sākot no 5 līdz 20 gadiem. Atbildot uz jautājumu “Kāda profila operāciju zālē Jūs strādājat?”, visi respondenti (N=8) intervijas laikā atzīmēja, ka strādā akūtā un plānveida ķirurģijas operāciju blokā un pārsvarā diennakts dežūras. Kā arī atbildot uz jautājumu “Kāds ir Jūsu darba grafiks?”, gandrīz visi respondenti (N=7) atzīmēja, ka strādā 7 dežūras mēnesī. Izanalizējot atbildes uz jautājumu “Kas ietilpst Jūsu ikdienas darba pienākumos?” tika secināts, ka respondentu darbs ir pārsvarā stāvošs un šāda ilga uzturēšanās kājās rada lielus riskus kāju veselībai. Atbildot uz jautājumu “Ar kādām kāju veselības problēmām Jūs esat saskāries/usies? ” tika secināts, ka pildot ikdienas darba pienākumus, operāciju māsas saskaras ar vairākiem riska faktoriem. Vēl atbildot uz jautājumu “Jūsuprāt, Jūs ikdienā pietiekami rūpējaties par savu kāju veselību, veicot dažādus profilakses pasākumus?” tika secināts, ka visi respondenti (n=8) daļēji pietiekoši veic kāju veselības profilaktiskos pasākumus, bet māsām ļoti svarīgi apzināties iespējamos profilaktiskos pasākumus, kas mazinās šo risku ietekmi kājām. Viens no pētījuma uzdevumiem bija izstrādāt rekomendācijas, kas arī ir veiksmīgi sasniegts. Autore izstrādāja bukletu, kas saturēs nepieciešamo informāciju ikdienas kāju veselības profilaksei. Secinājumi. Apkopojot intervijas laika iegūtas respondentu atbildes, apzinot un analizējot pētījuma tematam atbilstošu literatūru ir pilnībā iegūta atbilde uz pētījuma jautājumu un sasniegts pētījuma mērķis. Balstoties uz intervijas laika iegūtam atbildēm tika secināts, ka respondenti parasti strādā diennakts dežūras un pārsvarā viņu darbs ir stāvošs, no ka izriet ka māsas ir pakļautas ilgstošas stāvēšanas riska sekām. Biežāka problēmā ar ko ikdiena saskaras operāciju māsas ir kāju tūska. Lielāka daļa respondentu tikai daļēji pietiekoši veic ikdienas kāju veselības profilaktiskos pasākumus un nevelta pietiekoši daudz uzmanības darba apavu izvēlies kritērijiem.

Gzibovska O.D.,(2022). Foot health prevention in the practice of surgical nurses.. Bachelor's work. Scientific adviser: Mg.sc.sal., Liga Skuja Petrusevica. Riga: University of Latvia, 70 pp., 6 fig., 13 tab., 27 sources in Latvian and English languages. The work consists of an introduction, 2 parts., conclusions and 11 appendixes. Aim: to find out foot health prevention surgery nursing practice. Materials and methods: The paper used a qualitative research method: a partially structured interview, observation. For the research 8 nurses (n=8) were interviewed. Results. Thanks to the research, the aim of the work was achieved, to find out the prevention of leg health in the practice of surgical nurses. When summarizing the data on the respondents' work experience in health care, all respondents indicated that they have been working in medicine from 5 to 20 years. When answering the question “What profile do you work in the operating room?”, All respondents (n=8) noted during the interview that they work in the acute and planned surgical unit and are mostly on call. As well as answering the question “What is your work schedule?”, Almost all respondents (n=7) noted that they work 7 on-call months. Analyzing the answers to the question "What is part of your daily work responsibilities?" It was concluded that the respondents' work is predominantly static and that such long stays pose a high risk to leg health. Answering the question “What foot health problems have you encountered? It was concluded that operating nurses face a number of risk factors in the course of their day-to-day work. In addition to answering the question "Do you think that you take enough care of the health of your feet on a daily basis by taking various preventive measures?" it was concluded that all respondents (n = 8) partially take adequate preventive measures for foot health, but it is very important for nurses to be aware of possible preventive measures that will reduce the impact of these risks on the feet. One of the tasks of the study was to develop recommendations, which have also been successfully achieved. The author has developed a booklet that will contain the necessary information for daily foot health prevention. Conclusions. By summarizing the answers of the respondents obtained during the interview, identifying and analysing the literature corresponding to the research topic, the answer to the research question has been fully obtained and the aim of the research has been achieved. Based on the answers obtained during the interview, it was concluded that the respondents usually work around the clock and their work is mostly standing, which means that the nurses are exposed to the consequences of long-term standing. The most common problem that nurses face on a daily basis is swelling of the legs. The majority of respondents only partially perform daily foot health prevention measures and do not pay enough attention to the criteria for choosing work shoes.
Foot health prevention in the practice of surgical nurses
Keywords: Medicīna; kāju veselība; operāciju māsas; riska faktori; vēnu varikoze; ilgstoša stāvēšanā