Eitanāzijas rāmējuma salīdzinošā analīze latviešu dienas laikrakstos (2001 - 2007) - Greiškane, Līga (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā „Eitanāzijas rāmējuma salīdzinošā analīze latviešu dienas laikrakstos (2001- 2006)”, tiek salīdzināts kā trijos Latvijas drukātajos medijos – Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze un Latvijas Avīze – septiņu gadu intervālā tiek rāmēts eitanāzijas process un ar to saistītās problēmas. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīts nāves un bioētikas problēmu, tostarp eitanāzijas, atainojums medijos un tā izmaiņas pēdējās desmitgadēs. Tā kā jautājums par eitanāziju ir starpdisciplinārs, darbā atsevišķi izšķirti procesa ētiskie, juridiskie un ekonomiskie aspekti. Izmantojot trīs sociālo zinātņu pētniecības metodes – kontentanalīze, rāmējuma pieeja un dienaskārtības teorija – tiek analizētas 185 publikācijas. Bakalaura darba autore secināja, ka, rakstos par eitanāziju, žurnālisti visbiežāk izmanto dažādus valodas līdzekļus, piemēram, metaforas un salīdzinājumus, lai veidotu noteiktu problēmas rāmējumu. Visbiežāk to mērķis ir pozicionēt eitanāziju kā nosodāmu rīcību. Tāpat publikāciju analīze apstiprināja, ka diskusijas par procesa legalizāciju Latvijā ir saistītas ar nopietnām problēmām veselības aprūpes sistēmā, it īpaši onkoloģijā. Rakstos par eitanāziju kā eksperti visbiežāk tiek izmantoti ārsti, politiķi un garīdznieki, kas pauž kategorisku „Nē” procesa legalizācijai. Tiek atspoguļots vienpusējs problēmas skatījums, jo pretējais viedoklis, kuru pārstāv nedziedināmi slimie un viņu tuvinieki, plašsaziņas līdzekļos gandrīz neparādās. Darba novitāte ir staprdisciplināra pieeja eitanāzijas jautājuma pētniecībā, ietverot tādas jomas kā medicīna, bioētika, komunikācijas zinātne, socioloģija, tieslietas, ekonomika un politika. Atslēgvārdi : eitanāzija, nāve, rāmējums, starpnozaru pētījums, veselības aprūpe.

The research „ The Comparative Analysis of the Framing of Euthanasia in Latvian Newspapers (2001─2007)” is comparing how the process of euthanasia and its related problems is framed in the Latvian speaking media Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze and Latvijas Avīze in seven years interval. The theoretical part of this research is being done through reviewing about death and bioethical problems, among them euthanasia, reflection in mass media and changes in it. It is necessary to analyze the dilemma of euthanasia in the framework of ethical, juridical and economical aspects of the process. In the research by using the content analysis, the framing approach and the agenda-setting theory of media were analyzed 185 publications in the Latvian speaking media. Author of the bachelor work deduced that in the articles about euthanasia process journalists most often use various language receipts, for example, metaphors and comparisons to crate definite framing of the euthanasia. Most often the aim is positioning the process of euthanasia as punishable act. The analyses of publications also certified that discussions about the legalization of euthanasia in Latvia mostly are connected with serious problems in the health care system, especially in the oncology. The view to the problem is unilateral . As experts journalists use physicians, politicians and clerics, and they always express negative opinion about the legalization of euthanasia in Latvia. Opposite opinion of cancer patients and their relatives is rarely represented. The novelty of this research is the interdisciplinary connection of euthanasia as an complicated issue, because the question of euthanasia is connected with medicine, bioethics, the science of communication, sociology, jurisdiction, economics and politics. Keywords: euthanasia, death, framing, interdisciplinary research, health care.
The Comparative Analysis of the Framing of Euthanasia in Latvian Newspapers (2001 ─ 2007)
Keywords: Komunikācijas zinātne