Modeļsistēmas izveide spilvainā ancīša (Agrimonia pilosa) pētījumiem kontrolētos apstākļos par vides faktoru ietekmi uz augu fizioloģisko stāvokli - Butāne, Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā ir apkopota informācija par mitruma ietekmi uz augu fizioloģiskajiem parametriem. Darba mērķis bija izveidot spilvainā ancīša Agrimonia pilosa modeļsistēmu kontrolētos apstākļos pētījumiem par vides faktoru ietekmi uz augu fizioloģisko stāvokli. Fizioloģiskās atbildes uz mitruma ietekmi noteica ar hlorofila a fluorescences analīzes palīdzību. Darba rezultātā secināts, ka Agrimonia pilosa augšņu analīžu rezultāti kopumā atbilst vispārpieņemtajiem augiem nepieciešamajām minerālās barošanās prasībām. Eksperimenta laikā izdevās vienmērīgi nodrošināt augsnei nepieciešamo mitruma līmeni pa variantiem. Hlorofila a fluorescence parādīja, ka Agrimonia pilosa augiem vispiemērotākie ir vidēja mitruma apstākļi. Ūdens saturs saknēs bija būtiski samazināts sausos apstākļos. Pārmitros apstākļos bija būtiski mazāks jauno lapu skaits nekā sausos un vidēji mitros apstākļos. Pārmitros apstākļos bija būtiski lielāks veco lapu skaits nekā sausos un vidēji mitros apstākļos.

The paper summarizes the information on the effect of moisture on the physiological parameters of plants. The aim of the work was to create a model system of Agrimonia pilosa under controlled conditions for studies on the influence of environmental factors on the physiological condition of plants. Physiological responses to the effects of moisture were determined by chlorophyll a fluorescence analysis. As a result of the work, it was concluded that the results of Agrimonia pilosa soil analyzes generally accord the generally accepted mineral nutrition requirements for plants. During the experiment, it was possible to evenly ensure the required moisture level of the soil according to the variants. Chlorophyll a fluorescence has shown that medium humidity conditions are most suitable for Agrimonia pilosa plants. The water content in the roots was significantly reduced in dry conditions. The number of young leaves was significantly lower in wet conditions than in dry and moderately wet conditions. In wet conditions there was a significantly higher number of old leaves than in dry and moderately wet conditions.
Establishment of a model system for study of effects of environmental factors on physiological status of hairy agrimony (Agrimonia pilosa) in controlled conditions
Keywords: Bioloģija; Spilvainais ancītis; Agrimonia pilosa; hlorofila a fluorescence; augsnes ķīmiskās analīzes; mitruma stress