Latvijas kultūras dzīves atainojums satīriskās preses karikatūrās: 1918-1934 - Fišere, Dita (Latvijas Universitāte, 2017)
Zinātniskais darbs ir veltīts Latvijas kultūras dzīves atainojumam satīriskās preses karikatūrās laika periodā no 1918. līdz 1934. gadam. Darbā mēģināts noskaidrot, kāds ir karikatūras kā vēstures avota potenciāls, izmantojot to kā avotu par Latvijas kultūras dzīvi. Darbs veidots, karikatūrās aplūkotos jautājumus sadalot tematiski sešās nodaļās, no kurām pirmā ir veltīta karikatūras un latviešu satīriskās preses vēsturei, otrā, grāmatniecībai, trešā, tēlotājmākslai, ceturtā, kino, piektā, operai, savukārt sestā, teātrim. Darbā sniegts ieskats aplūkoto jautājumu atspoguļojumā un izvērtējamā historiogrāfijā, kā arī veikta karikatūru analīze, skaidrojot tajās attēlotos notikumus un interpretējot zīmējumos pausto domu.

The scientific work is dedicated to an illustration of Latvian cultural life in caricature of a satirical press in the period between 1918 and 1934. It is tried in the work to clarify the potential of caricature as a historical source, using it as a source about Latvian cultural life. The structure of work contains questions considered in caricatures divided by subject into six chapters, whereof the first one is dedicated to history of caricature and Latvian satirical press, the second one to book publishing, the third one for fine arts, the forth one for cinema, the fifth one for opera, and the sixth one for theatre. There is an insight into illustration of considered questions and evaluation of historiography provided in work, as well as the analysis of caricatures, explaining the events illustrated in there and interpreting the idea expressed in drawings was made.
Life of Latvian culture portrayed in satirical press caricatures (1918-1934)
Keywords: Vēsture; Latvijas kultūras dzīve; Satīriskā prese; Karikatūras; 1918–1934. gads; Grāmatniecība un tēlotājmāksla