Ar veselību saistīto mobilo aplikāciju izvērtējums - Nulle, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienu tehnoloģijas veselības nozarē ir nesušas lielas pārmaiņas, termins “digitālā veselība” paliek ar vien atpazīstamāks. Šī pētījuma mērķis bija novērtēt ar veselību saistīto mobilo aplikāciju popularitāti un noderīgumu speciālistu ikdienā. Pētījumā tika veikta aptauja un kvalitatīva aplikāciju novērtēšana. Iegūtie dati liecina, ka galvenie šķēršļi aplikāciju nepielietošanai darba pienākumu veikšanai ir valodas barjera, gados vecāki cilvēki un maksas saturs. Lielākā daļa speciālisti darba vajadzībām neizmanto mobilās veselības aplikācijas, 51% uzskata, ka Latvijā nemaz nav pieejamas pietiekami daudz medicīnisko mobilo aplikāciju. Tikai 33% respondentu lieto medicīniskās aplikācijas darba vajadzībām.

Modern technologies in the health industry have changed a lot, and the term 'digital health' is becoming more and more recognizable. The aim of this study was to evaluate the popularity and usefulness of health-related mobile applications in the daily lives of health professionals. The study included a survey and a qualitative evaluation of the applications. The obtained data show that the main barriers to not using applications for work duties are the language barrier, the elderly and applications cost. Most specialists do not use mobile health applications for work purposes, 51% believe that not enough medical mobile applications are available in Latvia. Only 33% of respondents use medical applications for work.
Evaluation of mobile health applications
Keywords: Farmācija; mVeselība; farmaceitiskā aprūpe; aplikācija; telemedicīna; e-Veselība