Serviss-orientētas arhitektūras pielietošana korporatīvo lietojumprogrammu izstrādē - Fjodorovs, Jurijs (Latvijas Universitāte, 2008)
Mūsdienās lielam uzņēmumam ir nepieciešams biznesa un IT arhitektūras karkass, kurš sasaista programmas risinājumus ar biznesa prasībām un biznesa problēmām. Viens no iespējamiem un daudzsološiem risinājumiem ir servisu orientētas arhitektūras izmantošana. Maģistra darbā tiek apskatīta servisu orientētās arhitektūras (SOA) pieejas izmantošana lietojumprogrammu izstrādē un integrācijas problēmu risināšanā, tās galvenie pamatprincipi un ieguvumi. Ir apskatītas SOA izmantošanas biznesa un tehniskas priekšrocības. Darba noslēdzošajā daļā ir apskatītas eksistējošas biznesa un informācijas tehnoloģiju integrācijas problēmas konkrētā uzņēmumā un piedāvāts viens no variantiem to atrisināšanai – izmantojot SOA pieeju, kā arī izdarīti secinājumi.

In our days large companies require such a business and IT architecture’s carcass which could map business needs and problems to its technical solutions. Usage of service oriented architecture is one of the ways to obtain this. This master’s paper describes advantages of using service oriented architecture in the development of enterprise application and multiple system integration problem solving. It also contains SOA main principles overview, business and technical advantages description. The last section of this paper describes author’s designed solution for the integration problem solving in one of the biggest and world known telecommunication companies. This solution is based on web services and SOA usage.
SOA usage in the development of enterprise applications
Keywords: Datorzinātne