Kvalitātes vadības pilnveidošana kokapstrādes uzņēmumā saistībā ar risinājumiem darba aizsardzībā un arodveselībā - Čapla, Renārs (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā veikta kvalitātes vadības sistēmas izvērtēšana kokapstrādes uzņēmumā, veikta procesu kļūdu iespējamības un seku analīze izmantojot FMEA metodi, kā arī veikta vispārīgo darba vides risku novērtēšana, izmantojot Somijas 5 baļļu matricu, matricu trokšņa un vibrācijas radītā riska vispārējai novērtēšanai. Ergonomiskie riska faktori novērtēti izmantojot „Slodzes galveno rādītāju” – SGR-A metodi, „Rekomendējamo smaguma celšanas limitu” – NIOSH vienādojumu un „Ātrās ekspozīcijas kontroles” jeb ĀEK metodi. Maģistra darba ietvaros tika papildināts modelis kvalitātes vadības pilnveidošanā uzņēmumā saistībā ar risinājumiem darba drošībā un arodveselībā, ko būtu iespējams praktiski izmantot Latvijas kokapstrādes uzņēmumos, gan arī citu jomu uzņēmumos. Nobeigumā sniegtas praktiskās rekomendācijas kvalitātes vadības pilnveidošanā un darba aizsardzības sistēmas ieviešanā, ko iespējams integrēt vienotā sistēmā, kā arī darba vides risku samazināšanā. KVALITĀTES VADĪBAS PILNVEIDOŠANA, KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMAS MODELIS, DARBA DROŠĪBA UN ARODVESELĪBA, ERGONOMIKA, KĻŪDU IESPĒJAMĪBAS UN SEKU ANALĪZES METODE (FMEA).

In master's thesis done evaluation of quality management system in wood-processing company, done failure mode and effects analysis of process using FMEA method, and also carry out general work environment risk assessment, using the Finnish five-point matrix, matrix for noise and vibration risk assessment. Ergonomic risk factors were assessed using the „Key indicator method” – SGR-A method, the „Revised NIOSH Lifting Equation” and the „Quick Exposure Check” or QEC method. Within the master’s thesis was improved quality improvement model in enterprise with solutions in work safety and occupation health, which will be possible practical use in Latvian wood – processing companies, and also in other field companies. In results were developed practical recommendations for quality management improvement and implementation of work safety and occupation health system, what will be possible integrated in one system, also done recommendations for reducing risks of work environment. IMPROVEMENT OF QUALITY MANAGEMENT, QUALITY MANAGEMENT SYSTEM MODEL, WORK SAFETY AND OCCUPATION HEALTH, ERGONOMIC, FAILURE MODE AND EFFECTS ANALYSIS METHOD (FMEA).
Improvement of quality management at the wood-processing company in relation to work safety and occupation health solutions
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze