Miokarda infarkta pacientiem nozīmēto antiagregantu un antikoagulantu apskats RAKUS "Gaiļezerā" un aprite aptiekā SIA "Latvijas aptieka" 2017. gadā Miokarda infarkta pacientiem nozīmēto antiagregantu un antikoagulantu apskats RAKUS Gaiļezerā un aprite aptiekā SIA "Latvijas aptieka" 2017. gadā - Behmane, Sandra (Latvijas Universitāte, 2018)
Sirds un asinsvadi ir vitāli svarīga sistēma un slimības šajā orgānu sistēmā izraisa kompleksus organisma funkcionēšanas traucējumus vai pat izraisa nāvi. Sirds un asinsvadu slimības veido nepatīkamu statistiku gan Latvijā, gan pasaulē, jo mirstība ir ļoti augsta. Latvijā sirds un asinsvadu slimības sastāda nedaudz vairāk kā pusi no kopā mirušajiem cilvēkiem 2017.gadā. Šīs situācijas uzlabošana ir ilggadējs darbs gan medicīnas pārstāvjiem, piemeklējot labākās zāles, attīstot diagnostiku, gan pacientu un sabiedrības izglītošana, piemēram, par pareizu zāļu lietošanu un nemedikamentozas ārstēšanas metodēm, samazinot riska pakāpi. Tāpēc svarīga ir gan pareiza medikamentu lietošana, gan slimības novērošana un profilakse. Mērķis- noskaidrot RAKUS “Gaiļezers” stacionārā 2017.gadā pacientiem nozīmēto zāļu vielu atšķirības, noskaidrot kādi antiagreganti un antikoagulanti tiek lietoti pacientiem ar miokarda infarktu un kāda ir medikamentu aprite SIA “Latvijas aptieka” aptiekā 2017.gadā. Veicot pētījumu, tika noskaidrots, ka stacionārā miokarda infarkta pacientiem pārsvarā tiek izrakstītas 2 zāļu vielas no antiagregantu un/vai antikoagulantu grupas. Visbiežāk pacienti lieto acetilsalicilskābi jeb aspirīnu (89,7%) un kā nākamo – tikagreloru un klopidogrelu. 823 pacientiem jeb 94,4% viens no izrakstītajiem medikamentiem saturēja acetilsalicilskābi. Pēc stacionāra datiem visvairāk izmantotas zāļu vielas bija no antiagregantu grupas, piemēram, aspirīns 89,7%, tikagrelors 65,9% un klopidogrels 33,4%, bet no antikoagulantu grupas visvairāk bija enoksaparīns - 207 pacientiem jeb 23,7%. Atslēgvārdi: sirds, asinsvadi, miokarda infarkts, antikoagulanti, antiagreganti

The heart and blood vessels are vitally important system and diseases in this system may cause complex disorders of the function of the organism or even cause death. Cardiovascular diseases create unpleasant statistics in Latvia and worldwide, because mortality is very high. In Latvia cardiovascular diseases account for slightly more than half of mortalities in 2017. It takes many years for medical professionals to improve the situation, finding the best drugs and developing diagnosis. It is important to educate patients and society, for example, the correct use of drugs, non-medical treatment methods and reduction of risk level. Therefore, both proper use of the drugs and diseases surveillance and preventation are so important. The aim is to find the differences between drug substances, determine which anticoagulants and antiplatelets are used in patients in RAKUS “Gaiļezers” with myocardial infarction in 2017 and consumption in pharmacy SIA “Latvijas aptieka” in 2017. The study revealed that in patients with myocardial infarction 2 drugs from anticoagulant and/or antiplatelet groups were predominantly used. The most commonly used were acetilsalicylic acid (aspirin) (89.7%), followed by ticagrelor and clopidogrel. 94,4% (823) of patients one of the received drugs contained acetilsalicylic acid. According to stationary data the most used drugs were aspirin 89,7%, ticagrelor 65,9% and clopidogrel 33,4% from antiplatelet groups. 23,7% (207) of patients used enoxaparin from anticoagulant group. Keywords: heart, blood vessels, myocardial infarction, anticoagulants, antiplatelets
Use of anticoagulants and antiplatelet drugs in myocardinal infarction patients at RAKUS "Gaiļezers" and movement of anticoagulant and antiplatelet drugs at pharmacy "Latvijas aptieka" in 2017
Keywords: Farmācija; sirds; asinsvadi; miokarda infarkts; antikoagulanti; antiagreganti