Tikumu audzināšanas sistēma japāņu un latviešu dievestības tekstos - Nastevičs, Uģis (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt, kā tikumu audzināšanas sistēma atspoguļota japāņu un latviešu dievestības tekstos. Darbā analizēta teorētiskā literatūra un dievestības tekstu avoti, kā arī veikta pirmavotu tulkošana. Veiktas intervijas ar garīdzniekiem un aptaujas par ģimenes godiem, reliģiskajām praksēm un tikumiem. Salīdzinošajā pētījumā atklājās sakarības latviešu un japāņu dievestības attīstībā un tās ietekme uz tikumu audzināšanas sistēmas ģenēzi. Aptaujas sniedz ieskatu par latviešu dievestības – dievturības rituālu rīkošanas tendencēm, reliģisko identitāti, tikumību un sinkrētismu Latvijas sabiedrībā. Intervijas sniedz ieskatu par japāņu dievestības – šintō lomu japāņu tikumiskajā audzināšanā. Pētījumā analizēti dievturu svētnīcas atklāšanas daudzinājumu teksti. Šintō tekstu pirmavotu tulkojumi latviešu valodā kalpos par noderīgu materiālu turpmākiem pētījumiem. Atslēgvārdi: tikumi, latviešu dievestība, dievturi, dievturība, dzīvesziņa, japāņu, šintoisms, šintō.

The aim of the Master’s thesis “System of Virtue Education in the Scriptures of Japanese and Latvian Religion” is to research how the system of virtue education is reflected in the scriptures of Japanese and Latvian religion. Thesis consists of analysis of theoretical literature and the scriptures of both religions. Translation of primary sources, interviews with priests and surveys about family rites, religious practices and virtues were conducted also. Comparative study revealed correlations between the development of Latvian and Japanese religion and it’s influence on the genesis of the system of virtue education. Surveys provide insight into the Latvian religion – Dievturība’s ritual organizing trends, religious identity, morality and syncretism in the society of Latvia. Interviews provide insight into Japanese virtue education. Analysis of exaltations at the opening of Dievturi’s shrine was conducted. The Latvian translation of Shinto scriptures primary sources will serve as a useful source in further researches. Keywords: virtues, Latvian religion, dievturi, dievturiba, wisdom, Japanese, shintoism, shinto.
System of Virtue Education in the Scriptures of Japanese and Latvian Religion
Keywords: Pedagoģija; dzīvesziņa; dievturi; dievturība; japāņu; shinto