Programmatūras izstrādes metožu izmantošana un ieviešana IT vispārējo kontroļu atbilstības pārbaudēs - Ķēniņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
Informāciju tehnoloģiju un komunikācijas nozarei strauji attīstoties pēdējo divu desmitgadu laikā, acīmredzami ir uzlabojusies ne tikai izstrādāto produktu kvalitāte, lietojamība un saskarņu intuitivitāte, bet arī veids, kā programmatūra tiek izstrādāta projektu komandās, kā tiek koordinēts un pārvaldīts darbs. Metodes, kas tiek izmantotas IT produktu izstrādē, tiek pilnveidotas tā, lai maksimāli īsā laikā panāktu pēc iespējas labāku rezultātu. Citās nozarēs un cita veida projektos (ne visos), pēc autora pieredzes, ir novērojama stagnācija, nav iespējams tikt līdzi straujajam darba tempam un klientu pieprasījumam. Maģistra darba mērķis ir izpētīt, vai spējās programmatūras izstrādes metode Scrum ir pielāgojama un ieviešama IT vispārējo kontroļu atbilstības pārbaudēs, un kā tā uzlabo komandas produktivitāti atbilstības pārbaužu veikšanā. Veicot rezultātu salīdzinājumu pēc Scrum ieviešanas, tiek secināts, ka Scrum ieviešana komandas darbā, kura veic IT vispārējo kontroļu atbilstības pārbaudes pasūtītāju uzņēmumos, veicina komandas darba efektivitāti un uzlabo projektu izstrādi noteiktajā laikā un termiņos.

With the rapid development of the information technology and communications industry over the last two decades, not only have the quality, usability and intuitiveness of the products development improved, but also the way how the software is developed, coordinated and managed in a project teams. The methods used in the development of IT products are improved to achieve the best possible results in the shortest time possible, however, in other industries and other types of work (not all), in the author's experience, there is a stagnation, it is impossible to keep up with customer demand and the fast pace of requirements. The aim of the master's thesis is to investigate whether the Scrum software development method can be adapted and implemented in IT general control compliance checks and how it improves team productivity in the project development which is not related to software development. Comparing the results after the implementation of Scrum, it is concluded that the implementation of Scrum in a team work, which performs compliance checks of the general IT controls, improves the efficiency of team work and project development in a timely manner.
Use and implementation of software development methods in compliance check of IT general controls
Keywords: Datorzinātne; programmatūras izstrādes metodes; Scrum; IT vispārējās kontroles; programmatūras izstrādes atbalsta rīki