Ieņēmumu un izmaksu atzīšanas un uzskaites ietekme uz uzņēmuma finanšu pārskatu un finanšu rādītājiem - Linmeijere, Samanta (Latvijas Universitāte, 2025)
Katru gadu uzņēmumiem iesniedzot gada pārskatu, uz tajā esošās informācijas pamata pārskata lietotāji balsta savus lēmumus. Līdz ar to ir svarīgi, ka tajā iekļautā informācija ir patiesa un atbilst normatīvo aktu prasībām, lai pieņemot lēmumus pārskata lietotājiem nerastos negatīvas sekas. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz ieņēmumu un izmaksu atzīšanas un uzskaites teorētiskajiem aspektiem, izpētīt un novērtēt to ietekmi uz uzņēmuma finanšu pārskatu un finanšu rādītājiem un izstādāt priekšlikumus ieņēmumu un izmaksu atzīšanas un uzskaites procesu uzlabošanai. Autore secina, ka ieņēmumu un izmaksu ietekme uz uzņēmuma finanšu pārskatu un finanšu rādītājiem var būt gan pozitīva, gan negatīva, un ietekmes būtiskums ir atkarīgs no ieņēmumu un izmaksu apjoma.

When companies submit their annual report each year, users of the report base their decisions on the information contained therein. It is therefore important that the information contained is true and complies with regulatory requirements so that users of the report do not suffer adverse consequences when making decisions. The aim of the bachelor thesis is to examine and evaluate the impact of revenue and cost recognition and accounting on an company’s financial statements and financial indicators and to make proposals for improving revenue and cost recognition and accounting processes, based on the theoretical aspects of revenue and cost recognition and accounting. The author concludes that the impact of revenue and cost on an company’s financial statements and financial indicators can be both positive and negative and that the magnitude of the impact depends on the amount of revenue and cost.
The Impact of Revenue and Cost Recognition and Accounting on a Company’s Financial Statements and Financial Indicators
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; ieņēmumi; izmaksas; finanšu pārskats; finanšu rādītāji