Saskarsmes tiesību piespiedu izpildes problemātika. - Jankovska, Gundega (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Saskarsmes tiesību piespiedu izpildes problemātika” izstrādāts Latvijas Universitātes juridiskajā fakultātē, civiltiesību katedrā. Darba apjoms ir 49 lpp., un tajā izmantoti 32 literatūras avoti – tiesību literatura, normatīvie akti un tiesu nolēmumi. Bakalaura darba tēma izvēlēta, pamatojoties uz saskarsmes tiesību piespiedu izpildes problemātiku Latvijas likumdošanā. No tiesas nolēmumu izpildes saskarsmes tiesībās prakses izriet, ka spriedumu izpilde piespiedu kārtībā, ko veic zvērināts tiesu izpildītājs, bieži ir neefektīva un smagnēja. Bakalaura darbā ir izvirzīti sekojoši mērķi: 1.identificēt problemātiskus saskarsmes tiesību piespiedu izpildes gadījumus; 2.konstatēt problēmu cēloņus. Autore secina, ka sprieduma izpildes smagnējības un neefektivitātes pamatā problēma rodas jau tiesas nolēmuma pieņemšanas laikā. Autore izvirza sekojošas tipiskas nolēmumu izpildes problēmas: •vecāku savstarpējs konflikts; •tiesas uzliktā soda neefektivitāte par tiesas sprieduma nepildīšanu; •pušu negodprātība attiecībā uz tiesas nolēmumu; •nepārvarama vara.

Bachelor's thesis is "Problems of the judgement enforcement in access rights" has been developed in University of Latvia, facultaty of law, in department of Civil rights. The amount of Bachelor’s thesis is 49 pages and it consists of 32 literature sources – legal literature, regulations and case law. Bachelor’s title has been chosen based on problems of the judgement in access rights in Latvia’s law. As practice show’s judgement enforcement, which is done by sworn bailiff, often ir inefficient and heavy to execute. Bachelor’s thesis had sen the following targets: 1.to identify problematic cases of enforcement of access rights; 2.to identify the cause of problems. The author has concluded, heaviness and inefficieness of the judgement enforcement is based at the time of the court decision is in process. The author summarizes the following typical problems of judgement enforcement raises: •conflict between parents; •ineffectiveness of the penalty imposed by the court; •dishonesty of the parties with regard to the court decisions; •force majeure.
Problems of the judgement enforcement in access rights.
Keywords: Juridiskā zinātne; saskarsmes tiesība; piespiedu izpilde; zvērināts tiesu izpildītājs; neefektivitāte, smagnējība; bērna intereses