Huligānisma pazīmes un kvalifikācijas problēmas - Bogdanovs, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir huligānisma pazīmes un kvalifikācijas problēmas. Tēma par huligānisma pazīmēm un kvalifikācijas problēmām tika izvēlēta ņemot vērā tā īpašo aktualitāti gan sabiedrībā, gan tiesībsargājošo iestāžu ikdienas darbā, kas rada ne mazums raižu, kvalificējot noziedzīgo nodarījumu. Darba mērķis ir izpētīt huligānisma jēdziena būtību, izzināt problēmas, kas rodas atsevišķu huligānisko darbību kvalificēšanā, it īpaši pievēršot uzmanību huligānisma norobežošanai no citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Darba pirmajā daļā analizēts huligānisma kā noziedzīga nodarījuma jēdziens, tā pamatsastāvs un tā atšķirība no sīkā huligānisma. Darba turpinājumā pievērsta uzmanība huligānisma kvalifikācijas problēmām, analizējot konkrētus dažādu instanču tiesas spriedumus. Izvēlētās tēmas izpētes rezultātā izdarīti secinājumi, ka kvalifikācijas problēmas rodas tādos gadījumos, kad jāizvērtē pie kvalificējošiem apstākļiem izdarītais huligānisms. Visbiežāk tādas rodas norobežojot huligānismu no noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai pretošanos personām, kuras vēršas pret sabiedrības kārtības pārkāpējiem. Lai izlemtu par konkrētu darbību kvalifikāciju, rūpīgi jāizvērtē izdarīto darbību saturs, vainīgās personas nodoms un motīvi, tādejādi jāizvērtē pēc objektīvām un subjektīvām pazīmēm. Darbā ir analizētas gan Latvijas, gan ārvalstu krimināllikumu normas par izvēlēto tēmu.

The title of the bachelor paper topic is the elements and qualification problems of hooliganism. The topic about the elements and qualification problems of hooliganism was chosen taking into account its special topicality both in the society and everyday work of the law enforcement institutions causing a lot of trouble qualifying an offence. The aim of the paper is to research the essence of the concept, to get to the problems arising when qualifying separate hooliganism activities, especially focusing on the abstraction of the hooliganism from the other offences. In the first part of the paper the concept of hooliganism as an offence, its basic composition and the difference from the petty hooliganism are analyzed. In the continuation of the paper the attention is paid to the problems of hooliganism qualification problems, analyzing particular judgments of various courts. In the result of the chosen topic research the conclusions are drawn, as qualification problems arise in cases when the committed hooliganism at qualifying circumstances must be evaluated. Such problems usually emerge separating hooliganism from the other offences related to the damage or destruction of property, infliction of bodily injuries to the victim or resistance to the persons turning against the violators of the public order. To decide about the qualification of the specific actions the content of the performed actions, the intention and the motives of the guilty person should be carefully evaluated, thus evaluating the objective and subjective features. In the paper the norms both of Latvia and foreign countries regarding the chosen topic are analyzed.
Hooliganism signs and skill problems
Keywords: Juridiskā zinātne