Ekonomiskā izaugsme Eiropas Savienībā un Latvijā strukturālo izmaiņu kontekstā - Popovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis pētījums analizē apstrādes rūpniecības un pakalpojumu nozaru, kā arī kopējo strukturālo izmaiņu devumu Eiropas Savienības, Centrālās un Austrumeiropas un Latvijas ekonomiskajā izaugsmē. Izmantojot paneļa datus 1995. – 2019. gadu periodam, tika pārbaudīta dažādu sektoru atbilstība Kaldora trīs izaugsmes likumiem. Turklāt tika veikta produktivitātes izmaiņu dekompozīcija ar mērķi saprast strukturālo izmaiņu lomu šo valstu izaugsmē. Kopumā fiksēto efektu, sistēmas vispārināto momentu metodes (GMM) un autoregresīvo sadalīto nokavējumu modeļu (ARDL) rezultāti lika secināt, ka tirgus pakalpojumu atbilstība Kaldora izvirzītājām likumsakarībām bija izteiktāka nekā apstrādes rūpniecībai. Savukārt dekompozīcijas rezultāti sniedza papildus pierādījumus šiem secinājumiem, parādot, ka, lai gan strukturālo izmaiņu devums šo valstu ekonomiskajā izaugsmē bija neliels, tieši tirgus pakalpojumu apakšnozares bija atbildīgas par pozitīvām strukturālajām izmaiņām, kas veicināja produktivitātes pieaugumu.

This study examines the contribution of manufacturing and services, as well as overall structural change to economic growth in the European Union as a whole, and separately in Central and Eastern Europe and Latvia. Using panel data for 1995 – 2019, relevance of Kaldor’s laws was tested for different sectors. In addition, decomposition of productivity changes was carried out in order to understand the role of structural change in the growth of these countries. Overall, the results of fixed effects, system generalised method of moments (GMM), as well as autoregressive distributed lag (ARDL) models suggest that market services were even more consistent with Kaldor’s laws than manufacturing. The decomposition results provide additional support for these findings showing that, although the contribution of structural change to economic growth in these countries was small, it was market services that accounted for positive structural change that contributed to productivity growth.
Economic Growth in the European Union and Latvia through the Lens of Structural Change
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; strukturālās izmaiņas; produktivitāte; ekonomiskā izaugsme; Kaldora likumi