Tiesiskais pamatojums apdrošinātājiem atteikt apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, iestājoties apdrošināšanas gadījumam - Sniedze, Roberts Ēriks (Latvijas Universitāte, 2025)
Apdrošināšanas jomā bieži nākas saskarties ar apdrošinātāju atteikumiem izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību. Darba mērķis ir apkopot un analizēt personu, kurām ir tiesības pretendēt uz apdrošināšanas atlīdzību, tiesības saņemt apdrošināšanas atlīdzību, kā arī apdrošinātāju pienākumus, pieņemot lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības atteikumu. Mērķa sasniegšanai darba ietvaros analizētas izmaiņas aktuālajā judikatūrā un normatīvajā regulējumā, aplūkoti trūkumi un pretrunas pastāvošajās tiesībās un pienākumos, kā arī konstatēts problēmjautājums, apdrošinātājiem piemērojot Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja metodiskos norādījumus par personu atbildības pakāpes noteikšanu ceļu satiksmes negadījumos.

In the field of insurance, it is common to encounter insurers decisions denying paying out insurance compensations for insurance claims. The aim of this thesis is to compile and analyse the rights of individuals entitled to receive insurance compensation and their rights, as well as the obligations of insurers when making decisions to deny insurance claims. To achieve this goal, the author examines changes in current case law and regulatory frameworks, identifies shortcomings and contradictions in existing rights and obligations, and highlights issues arising from insurers' application of the methodological guidelines issued by the Motor Insurers Bureau of Latvia for determining the degree of liability in road traffic accidents.
The Legal Justification for Insurers to Deny Insurance Payouts in the Event of an Insurance Claim
Keywords: Juridiskā zinātne; apdrošināšana; apdrošināšanas atlīdzība; apdrošinātāju pienākumi; apdrošinājuma ņēmēju tiesības; atlīdzības atteikums