Pievienotās vērtības nodokļa problēmas un attīstība - Kuzmina, Irina (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā ir pētīts pievienotās vērtības nodoklis Latvijā. Pievienotās vērtības nodoklis tiek uzskatīts par sarežģītāko nodokli, tādēļ ir nepieciešams skaidri un vienkārši noteikt nodokļa piemērošanu. Darba mērķis ir izpētīt pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu, iekasēšanu un attīstību Latvijā un Eiropas Savienībā, analizēt pievienotās vērtības nodokli Latvijā attiecībā uz valsts budžeta ienākumiem, kā arī attiecībā uz uzņēmējdarbību, un dod priekšlikumus. Darbā tiek analizēta Latvijas likumdošana par nodokļa piemērošanu un tās attīstība, kā arī tā salīdzināšana ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi. Darbs ir veidots no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un literatūras saraksta. Nodaļās tiek raksturota nodokļa vēsture un būtība, reglamentējošie akti, atbildīgas institūcijas, ar nodokli apliekamie darījumi un personas, uzskaite uzņēmumā, nodokļa pārmaksas atmaksas problēmas, nodokļa ietekme uz ekonomisko stāvokli Latvijā un Eiropas Savienības ietekme uz nodokļa piemērošanu. Iegūtie rezultāti varētu palīdzēt PVN maksātājiem izprast nodokļa vajadzību, kas ir motivācija izvairīšanai no krāpšanas, kā arī palīdzēt uzņēmējsabiedrībām atklāt un risināt problēmas, kas saistītas ar PVN piemērošanu. Izmantotas pētījuma metodes: teorētiskās izpētes, analīzes un salīdzināšanas metodes. Atslēgvārdi: Pievienotās vērtības nodoklis, PVN likums, Eiropas Savienības Direktīvas, Valsts budžets, Valsts ieņēmumu dienests.

Value added tax in Latvia is researched in diploma paper. Value added tax is considered to be the most complicated tax, therefore it is necessary to determine the tax application distinctly and simply. The goal of the paper is to research the application, levy and developmnent of value added tax in Latvia and European Union, to analyse value added tax in Latvia concerning state budget revenues as well as concerning enterpreneurship and to provide suggestions. Latvian legislation relating tax application and its development is analysed in the paper as well as its comparison with experience of others member-countries of the European Union. Paper consists of introduction, four parts, conclusion, suggestions and list of literature. The history and essence of the tax, regulating acts, responsible institutions, taxable deals and persons, accounting at the enterprise, tax overpayment return problems, tax influence on the economic state of Latvia and influence of the European Union on the tax application are characterized in the parts of the paper. The obtained results might help to VAD payers to understand a tax necessity that is a motivation for evasion of the fraud, as well as to aid to the enterprises to reveal and to solve problems connected with VAD application. The used research methods are: theoretical research, analysis and comparison methods. Key words: Value added tax, VAT law, Directives of the European Union, State budget, State Revenue Service.
Problems and development of value added tax
Keywords: Ekonomika