Vārdu krājuma bagātināšanas iespējas 3 - 4 gadīgiem bērniem svētku tradīciju izziņas procesā pirmsskolā - Kadika-Skadiņa, Gunda (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma “Vārdu krājuma bagātināšanas iespējas 3-4 gadīgiem bērniem svētku tradīciju izziņas procesā pirmsskolā” Pētījuma mērķis ir teorētiski un empīriski pētīt 3-4 gadīgu bērnu vārdu krājuma pilnveidošanas saturu un metodiku svētku tradīciju iepazīšanas procesā. Darbs sastāv no teorētiskās un empīriskās daļas, kuras ietver arī apakšnodaļas. Teorētiskajā daļā autore analizē 3-4 gadīgu bērnu valodas raksturojumu, valodas jomas sasniedzamo rezultātu pirmsskolā un rudens svētku tradīciju saturu un metodiku vārdu krājuma bagātināšanai. Empīriskā daļa sastāv no pētījuma plāna, empīriskās daļas veikšanai izstrādātajiem kritērijiem, pedagoģiskās nodarbības raksturojuma, 3-4 gadīgu bērnu vārdu krājuma izpētes rezultātiem pētījuma sākumā un pētījuma beigās, kā arī ir izstrādāti ieteikumi pedagogiem. Pētījumā secināts, ka veicot secīgas pedagoģiskās darbības Mārtiņdienas svētku izziņas procesā, 13 no 15 bērniem vārdu krājums ir bagātinājies. Kvalifikācijas darbs sastāv no 2 nodaļām, 8 apakšnodaļām, 3 tabulām, 12 grafiskajiem attēliem un 33 izmantotās literatūras avotiem. Darba apjoms 46 lapaspuses

The subject of the Qualification Work "Possibilities of vocabulary enrichment for 3-4-year-old children in the process of learning holiday traditions in preschool". The aim of the research is to theoretically and empirically study the content and methodology of improving the vocabulary of 3–4-year-old children in the process of getting to know holiday traditions. The work consists of the theoretical and empirical part, which also includes subsections. In the theoretical part, the author analyzes the characteristics of the language of 3-4-year-old children, the achievable results in the field of language in preschool, and the content and methodology of autumn holiday traditions for vocabulary enrichment. The empirical part consists of the research plan, the criteria developed for conducting the empirical part, the characteristics of the pedagogical lesson, the results of researching the vocabulary of 3-4-year-old children at the beginning and at the end of the study, as well as recommendations for teachers have been developed. The study concluded that by performing successive pedagogical activities in the process of learning about the Martin's celebration, the vocabulary of 13 out of 15 children has been enriched. The Qualification Work consists of 2 chapters, 8 subsections, 3 tables, 12 graphic images and 33 sources of used literature. The amount of the work is 46 pages.
Vocabulary enrichment opportunities for 3 - 4 - year - old children in the process of learning celebration traditions in prescholl
Keywords: Izglītības zinātnes; vārdu krājums; svētku tradīcijas; pirmsskola.; .