Fosfora traucējošās ietekmes novērtējums kalcija kvantitatīvajā noteikšanā - Ozoliņa, Ketija Roberta (Latvijas Universitāte, 2025)
Fosfora traucējošās ietekmes novērtējums kalcija kvantitatīvajā noteikšanā. Ozoliņa K., Mg.Chem. Bērtiņš M. Bakalaura darbs, 48 lappuse, 10 attēli, 8 tabulas, 26 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Veicot literatūras izpēti par metodēm, lai noteiktu kvantitatīvi kalciju, tika noskaidrotas priekšrocības katrai metodei. Bakalaura darbā veikts novērojums kā fosfāts ietekmē kalcija kvantitatīvo noteikšanu, pielietojot La/Cs buferšķīdumu, mainot mērīšanas parametrus un režīmus. Kalibrēšanas paraugi analīzei sagatavoti no standartšķidrumiem. Kalcijs tika noteikts, izmantojot liesmu atomabsorbciju un ICP-MS. Darbā veikta analīžu datu apstrāde ar programmu RStudio un programmēšanas valodu python. Atslēgvārdi: KALCIJS, FOSFĀTS, LIESMAS ATOMABSORBCIJAS SPEKTROMETRIJA, ICPMS

Assessment of the Interfering Effect of Phosphorus on the Quantitative Determination of Calcium. Ozoliņa K. Supervisor: Mg.Chem. Māris Bērtiņš. Bachelor thesis, 48 pages, 10 figures, 8 tables, 26 references, 3 appendices. In Latvian. A literature review on methods to quantify calcium identified the advantages of each method. In the bachelor thesis, the effect of phosphate on calcium quantification was studied using a La/Cs buffer while changing the measurement parameters and modes. Calibration samples for analysis were prepared using reference solutions. Calcium was determined by flame atomic absorption spectrometry (FAAS) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). The work was carried out using RStudio and the Python programming language. Keywords: CALCIUM, PHOSPHATE, FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY, ICP-MS
Assessment of the Interfering Effect of Phosphorus on the Quantitative Determination of Calcium
Keywords: Ķīmija; KALCIJS; FOSFĀTS; LIESMAS ATOMABSORBCIJAS SPEKTROMETRIJA; ICPMS