Virtuālās realitātes lietotāju pieredze un zināšanas par tehnoloģijas ietekmi uz redzi - Telegina, Marija (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 15 attēlus, 1 tabulu, 1 pielikumu, 25 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija noteikt, kā virtuālās realitātes izmantošanas pieredze ir saistīta ar cilvēku uzskatiem par tās plašāku pielietošanu un ietekmi uz redzi. Pētījumā ietvaros tika veikta aptauja, kur piedalījās 156 respondenti no Latvijas, ar un bez redzes korekcijas. Respondentiem vajadzēja atbildēt uz jautājumiem par savu pieredzi lietojot Virtuālo realitāti un paust savu viedokli par to izmantošanu dažādiem nolūkiem. Pētījumā varēja piedalīties tikai cilvēki, kuri pēdējo 2 gadu laika izmantoja VR. Rezultāti liecina, ka vairākums no respondentiem atbalsta virtuālās realitātes tehnoloģiju ievešanu un regulāru lietošanu, pieaugošiem cilvēkiem, nākotnēs perspektīvā dažādās dzīves sfērās, un vēlas uzzināt vairāk par to ietekmi uz redzi.

The thesis is written in Latvian, it contains 25 pages, 15 figures, 1 table, 1 appendix, and 25 references. The aim of the study was to determine how the experience of using virtual reality relates to people's views on its wider application and impact on vision. Within the framework of the study, a survey was performed involving 156 respondents from Latvia, with and without vision correction. Respondents had to answer questions about their experience in Virtual reality and express their views on its use for different purposes. Only people who had used the VR in the past 2 years were allowed to participate in the study. The results show that most of the respondents support importing and regularly using virtual reality technologies, for adults, in the future in different spheres of life, and want to learn more about their impact on vision.
Virtual Reality User’s Experience and Knowledge of the Impact of Technology on Vision
Keywords: Fizika; virtuālā realitāte; lietotāju pieredze; sūdzības; lietotāja pieredze