Pornogrāfijas lietošanas biežuma saistība ar apmierinātību ar romantiskajām attiecībām - Gabaliņa, Kate Katrīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt pornogrāfijas lietošanas biežuma saistību ar apmierinātību ar romantiskajām attiecībām. Pētījumā izvirzītā hipotēze ir, ka cilvēki, kuri biežāk lieto pornogrāfiju ir mazāk apmierināti ar attiecībām. Pētījuma jautājums, kuru izvirzīju, mērķēja noskaidrot kādas ir dzimumatšķirības pornogrāfijas lietošanas biežumam un apmierinātībai ar attiecībām. Otrais izvirzītais pētījuma jautājums- vai pornogrāfijas lietošanas biežums un apmierinātība ar attiecībām saistās ar vecumu, kopdzīvošanu ar partneri un attiecību ilgumu. Pētījumā piedalījās 131 respondents. Svarīgi nosacījumi dalībai pētījumā bija, lai respondents būtu virs 20 gadu vecuma, kā arī šobrīd būtu vismaz gadu ilgās romantiskās attiecībās. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas. Pornogrāfijas lietošanas biežuma rādītāja mērīšanai tika izmantota “pornogrāfijas lietošanas biežuma” anketa (Frequency of Use Subscale (Szymanski & Stewart-Richardson, 2014)). Lai noskaidrotu respondenta apmierinātību ar attiecībām tika izmantota “apmierinātība ar attiecībām aptauja”, ko latviešu valodā 2009. gadā adaptējusi T.Benke (Index of marital satisfaction (Hudson‚ 1997)). Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka izvirzītā hipotēze nepiepildās, starp pornogrāfijas lietošanas biežumu un apmierinātību ar attiecībām neuzrādījās statistiski nozīmīgas saistības. Atbildot uz pētījuma jautājumu, tika noskaidrots, ka vīrieši biežāk lieto pornogrāfiju, savukārt apmierinātībai ar attiecībām neuzrādījās statistiski nozīmīgas atšķirības. Dzīvošanai kopā un vecumam neuzrādījās saistības ar pornogrāfijas lietošanas biežumu un apmierinātību ar attiecībām. Augstāks attiecību ilgums saistījās ar mazāku apmierinātību ar attiecībām, bet nesaistījās ar pornogrāfijas lietošanas biežumu. Atslēgas vārdi: pornogrāfijas lietošanas biežums, apmierinātība ar attiecībām

The aim of the bachelor's thesis is to investigate the relationship between the frequency of pornography use and satisfaction with romantic relationships. The hypothesis put forward in the study is that people who use pornography more often are less satisfied with their relationships. The research question I raised aimed to find out what gender differences there are in the frequency of pornography use and satisfaction with relationships. The second research question raised is whether the frequency of pornography use and relationship satisfaction are related to age, cohabitation with a partner and relationship duration. 131 respondents participated in the study. Important conditions for participation in the study were that the respondent was over 20 years of age, as well as currently was in a romantic relationship for at least a year. The study used two surveys. The “Frequency of Use Subscale” (Szymanski & Stewart-Richardson, 2014) was used to measure the frequency of pornography use. The “marital satisfaction survey” (Hudson‚ 1997) was used to determine the respondent’s satisfaction with their relationship. The study found that the hypothesis was not met, and there was no statistically significant relationship between frequency of pornography use and relationship satisfaction. In response to the research question, it was found that men use pornography more often, while there were no statistically significant differences in relationship satisfaction. Living together and age were not associated with frequency of pornography use and relationship satisfaction. Higher relationship duration was associated with lower relationship satisfaction, but not with frequency of pornography use. Keywords: frequency of pornography use, relationship satisfaction
The Relationship Between Frequency of Pornography Use and Relationship Satisfaction
Keywords: Psiholoģija; pornogrāfijas lietošanas biežums; apmierinātība ar attiecībām; pornogrāfija; romantiskās attiecības