Latvijas konkurētspējas novērtēšana pēc starptautiskajiem konkurētspējas reitingiem - Šterna, Madara (Latvijas Universitāte, 2012)
Starptautiskajos konkurētspējas reitingos Latvija tiek vērtēta jau vairāk kā desmit gadus, bet vērtējumu mainīgā stabilitāte ir kavējoša tendence konkurētspējas uzlabošanai. Diplomdarba mērķis bija noteikt Latvijas konkurētspējas attīstības šķēršļus un sniegt priekšlikumus konkurētspējas rādītāju uzlabošanai. Tika analizēts Latvijas vērtējums starptautiskajos reitingos un veikta grafiskā un statistiskā analīze par laika periodu no 2004.gada līdz 2011.gadam. Salīdzinājumam diplomdarbā tika ietverta Igaunija un Lietuva. Tika analizētas Latvijas īstenotās reformas konkurētspējas sekmēšanai, detalizēti analizējot Latvijas rīcību ceļā uz sava neatkarīga konkurētspējas institūta izveidi. Teorētiskais pamatojums un analīze tika balstīta uz konkurētspējas pētnieka M.Portera pieeju, kā arī tika ņemta vērā konkurētspējas reitingiem veltītā kritika. Diplomdarba nobeigumā tika secināts, ka Latvijas konkurētspēja saskaras ar institucionālas reformu īstenošanas, birokrātijas un administratīva procesa izpildes problēmām, ko ietekmē virkne faktori, kuri ir aprakstīti darba gaitā. Priekšlikumi iekļauj rīcības modeli nozīmīgāko vērtējuma kritēriju uzlabošanai, kas vērsti uz administratīvā procesa uzlabošanu, statistiskās datu nobīdes problēmas risināšanu, kā arī priekšlikumi jauna konkurētspējas institūcijas izveides efektīvai darbībai. Atslēgvārdi: konkurētspēja, produktivitāte, reitingi, Latvijas konkurētspējas ziņojums, uzņēmējdarbības vide, globālās konkurētspējas indekss, uzņēmējdarbības veikšanas indekss, ekonomiskās brīvības indekss.

In the international competitiveness ratings Latvia is assessed for more than a decade, but its variable stability of a total score is obstructive tendency for the improvement of the competitiveness. The aim of the diploma thesis was to identify obstacles and to provide proposals to improve the competitiveness indicators of Latvia. The paper presents an analysis of Latvian international ratings with the graphical and statistical analysis from 2004 to 2011. Comparator countries were included Estonia and Lithuania. The paper presents an analysis of Latvian reforms to promote competitiveness within a detailed analysis of Latvian behavior towards its own independent Competitiveness Institute. Theoretical foundations were based on the competitiveness researcher's M. Porter access. The criticism of the international competitiveness rankings was taken into account. The competitiveness of Latvian is facing the problems of institutional reforms, bureaucracy and the administrative process which are influenced by a number of factors described in the diploma thesis. The proposals include a course of action how to improve the most important criterion of evaluation, aimed at improving the administrative process, the effective functioning of the competitive institution and solution to the statistical data shift problem. Keywords: competitiveness, productivity, ratings, Latvian Competitiveness Report, business environment, the global competitiveness index, doing business index, index of economic freedom.
Assessment of the international competitiveness of Latvia by the international competitiveness rankigs
Keywords: Ekonomika