Valsts vides pārvaldība un sabiedrība: sadarbības komunikācijas attīstība - Roga, Aigars (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Valsts vides pārvaldība un sabiedrība: sadarbības komunikācijas attīstība” tika pētīta un analizēta valsts vides pārvaldība( šajā darbā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas) un mediatoru grupu( masu mediju un nevalstisko organizāciju) savstarpējā komunikācija un sadarbība. Komunikācijā un sadarbībā īpaša uzmanība tika pievērsta vides komunikācijas četrām komponentēm( vides informācija, vides izglītība, sabiedrības līdzdalība un videi draudzīga rīcība) un šo komponenšu komplementārai integrācijai izvēlēto mērķgrupu darbībās. Esošā situācija tika analizēta vairākos blokos. Pirmkārt, tika analizēta starptautiskais un nacionālais vides komunikācijas politiski normatīvais ietvars. Otrkārt, tika pētīts vides komunikācijas teorētiskais aspekts, gan pasaulē, gan tās situācija Latvijā. Treškārt, tika veiktas strukturētās intervijas ar mediatoru grupu pārstāvjiem( masu mediju un nevalstisko organizāciju), kā arī komunikācijas zinātnes ekspertiem. Ceturtkārt, tika veikta sabiedriskās domas aptauja, kur tika lūgts novērtēt kopējo vides komunikācijas stāvokli, kādus komunikācijas kanālus visbiežāk sabiedrība izmanto un mediatoru grupu pielietoto instrumentu efektivitāti. Piektkārt, tika veiktas divu gadījumu situācijas analīzes, kuras tika izstrādātas lauku studiju ietvaros. Pētījumu rezultātā tika secināts, ka vides komunikācijas attīstība un realizācija ir atkarīga no valsts vides pārvaldes sektora un mediatoru grupu savstarpējās komunikācijas un sadarbības. Vides komunikācijas kvalitatīvai attīstībai svarīgs nosacījums ir šo četru vides komunikācijas komponenšu komplementāra integrācija gan politiski normatīvajā ietvarā, gan iesaistīto mērķgrupu savstarpējā komunikācijā un sadarbībā. Rezultātā tika izstrādās sadarbības komunikācijas vadlīnijas efektīvākai valsts vides pārvaldībai, kā arī, kvalitatīvākas vides komunikācijas plānošanai un realizācijai, gan no valsts pārvaldes puses, gan no mediatoru grupu puses. Maģistra darbs sastāv no 12 nodaļām un kopējais lapaspušu skaits ir 132, neietverot pielikumus. Atslēgas vārdi – vides komunikācija, valsts vides pārvaldība, mediatoru grupu sektors.

Master Work " National environmental governance and general public: collaborative communication development " was studied and analyzed in the environmental management (the work of the Environmental Protection and Regional Development ministry) and a group of mediators (the mass media and NGOs), inter-communication and cooperation. Communication and cooperation, special attention was paid to the four components of the communication environment (environmental information, environmental education, community involvement and environmentally friendly behavior) and the integration of complementary components of the selected target group activities. The current situation was analyzed in several blocks. First, the analysis focused on international and national environmental regulatory framework for communications policy. Second, the environment has been studied in the theoretical aspect of communication, both abroad and in the Latvian situation. Third, was made structured interviews were conducted with the mediator groups members (media and non-governmental organizations), as well as the communication of scientific experts. Fourth, was a public opinion survey, where was asked to assess the overall environmental situation of communication, which communication channels the company uses the most common group of mediators and applied instruments. Fifth, was made two cases studies research, which were designed in rural studies. The study led to the conclusion that environmental communication development and implementation depends on the state of environmental management sector groups and mediators of communication and cooperation. Environmental quality of communication is an important condition for the development of the four components of environmental communication and political integration of complementary regulatory framework and target groups involved in their communication and collaboration. In result, were developed communication guidelines for more effective national environmental management, as well as better environmental communication planning and implementation of both the government parties and the mediator groups. Master's work consists of 12 chapters and total number of pages is 132, not including attachments. Key words – environmental communication, national environmental governance, mediator sector groups.
National Environmental Governance and General Public: Collaborative Communication Development
Keywords: Vides pārvaldība