Jaunu partiju veidošanās pirms Saeimas vēlēšanām - Jakupāne, Revita (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā tiek apskatīts jautājums par jaunu partiju veidošanos Latvijā. Periods, kurš tiek apskatīts ir no 5. līdz 8. Saeimai, jo tieši šis ir tas periods, kurš vislabāk ataino jaunu partiju veidošanos Latvijā. Būtiska pazīme tam ir, ka tieši šajā periodā visās Saeimas vēlēšanās tika ievēlētas pirms tam jaunizveidotas politiskās partijas. Aspekti, kas tiek pētīti bakalaura darbā ir vēlēšanās uzvarējušo partiju līdera loma un partijas spēja mobilizēt sabiedrību pirms Saeimas vēlēšanām. Bakalaura darba teorētiskā bāze balstās uz literatūru, kurā ir apkopota informācija par politisko partiju attīstību jaunajās demokrātijās, salīdzinot šo procesu ar Rietumeiropas demokrātijām. Teorētiskā bāze norāda tos faktorus, kas ir bijuši svarīgi politiskās partiju sistēmas veidošanās procesā Austrumeiropā, kas ir bijuši tie faktori, kas veicina politiskās partijas veiksmi vēlēšanās. Bakalaura darba empīriskā bāze balstās uz informāciju, kas raksturo politiskās partijas, kuras iekļuvušas Saeimā, iegūstot vislielāko vēlētāju atbalstu. Tika apskatīti materiāli, kuri atspoguļo partijas veidošanās procesu, tās idejas un līderus. Lai noteiktu politiskās partijas spēju mobilizēt vēlētājus tika apskatīti politisko partiju reitingi pirms Saeimas vēlēšanām. Tie tika salīdzināti gan ar vēlēšanu reālo rezultātu, gan pārējām partijām, kuras vēlēšanās ieguva pietiekoši lielu atbalstu, lai iekļūtu Saeimā. Bakalaura darba izstrādes procesā tika secināts, ka sākotnēji izvirzītā hipotēze: Jauno politisko partiju panākumi Saeimas vēlēšanās ir atkarīgi no partijas līderu popularitātes sabiedrībā un partijas spējas pirms vēlēšanām mobilizēt pietiekoši daudz atbalstītāju, lai tā iegūtu vislielāko atbalstu ir pierādījusies.

The Bachelor’s paper deals with the creation process of new political parties in Latvia. The period analysed is from the 5th Saeima till the 8th Saeima mainly due to the reason that this period most clearly depicts creation of the new political parties in Latvia. It is a very significant feature that during this particular period of time in the all elections of the Saeima the newly created political parties have been elected into the parliament. The aspects investigated in this Bachelor’s paper are: role of the leaders in the political parties elected into parliament and capability of a political party to mobilise society before elections of the Saeima. The theoretical foundation of the Bachelor’s paper is based on the literature sources that accumulate information about the development of political parties in the new democracies comparing this process with the Western European democracies. The theoretical basis indicates those factors that have proved to be significant in the process of formation of political parties in Eastern Europe and those factors that improve chances of the political parties to be elected. The empirical foundation of the Bachelor’s paper is based on information that describes political parties elected in the Saeima acquiring the largest voters’ support. The materials that describe the creation process of a political party, its ideas and leaders have been observed. In order to determine the capability of a political party to mobilise voters the ratings of political parties before the elections of the Saeima have been observed. Those data have been compared with both the actual outcome of the elections and with the other political parties that have managed to get sufficiently large voters’ support to enter the Saeima. In the process of elaboration of the Bachelor’s paper the conclusion has been reached that the initially advanced hypothesis: success of the new political parties in the elections of the Saeima is correlated with popularity of the party leader and ability of the political party to mobilise a sufficient amount of supporters before the elections so it could get the largest support has proved to be true.
New party formation before Saeima elections
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)