Kvalificētu veselības aprūpes speciālistu migrācija starp Latviju un ārvalstīm: Emigrācijas un reemigrācijas cēloņu analīze - Vucāne, Elza (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs “Kvalificētu veselības aprūpes speciālistu migrācija starp Latviju un ārvalstīm: Emigrācijas un reemigrācijas cēloņu analīze” aplūko migrācijas tendences minētajā cilvēku grupā periodā no 2000. līdz 2020. gadam. Satraukumu izraisošos emigrantu apjomus, kā arī salīdzinoši zemo reemigrantu skaitu ir nepieciešams izlīdzināt, lai migrācijas tendences nosūtītājvalstij nāktu par labu, nevis ietekmētu to negatīvi. Darba mērķis ir noskaidrot un analizēt emigrācijas un reemigrācijas cēloņus veselības aprūpes speciālistu vidū, kuri veido emigrācijas un potenciāli reemigrācijas plūsmu no Latviju uz ārvalstīm un atpakaļ. Autores pētījums noskaidro esošo un topošo veselības aprūpes speciālistu migrācijas lēmumu pieņemšanas tendences, kā arī ar to saistītos galvenos emigrantu un reemigrantu motivējošos faktorus, kas var tikt izmantoti emigrācijas un reemigrācijas plūsmu izlīdzināšanai.

The bachelor’s thesis “Migration of qualified health specialists between Latvia and foreign countries: An evaluation of the causes of emigration and re-emigration” focuses on migration tendencies within the said group of professionals from 2000 until 2020. The alarming number of emigrants and the relatively low number of re-emigrants needs to be more even in order to ensure that the sending country benefits from this exchange, and does not suffer. The goal of the thesis is to find and analyze the causes of emigration and re-emigration within healthcare specialists in Latvia who create an emigrant and, potentially, a re-emigrant flow from Latvia to foreign countries and back. The author’s research finds the tendencies of decision making within healthcare professionals-migrants, as well as their main motivating factors to emigrate or re-emigrate, information that can be further used to equalize emigration and re-emigration flows.
Migration of Qualified Health Specialists Between Latvia and Foreign Countries: An Evaluation of the Causes of Emigration and Re-emigration
Keywords: Ekonomika; veselības aprūpes speciālisti; migrācijas cēloņi; brīva darbaspēka kustība; healthcare professionals; causes of migration