Nodarbināto muskuļu oksigenācija slodzes laikā ar ierobežotu asins plūsmu - Petrovska, Marta (Latvijas Universitāte, 2017)
Asins plūsmas ierobežošana (BFR) ir metode, ar kuras palīdzību zemas intensitātes slodzē var uzlabot skeleta muskuļu masu, spēku no funkcijas. Tomēr ir samērā maz pētījumu par tās mehānismiem un ietekmi uz kardiorespiratoro sistēmu un skābekļa izmaiņām audos. Tāpēc šī darba mērķis ir noskaidrot, kā asins plūsmas ierobežošana ietekmē kardiorespiratoro sistēmu un skābekļa daudzumu audos zemas vienmērīgas intensitātes veloergometriskas slodzes laikā. Pētījumā piedalījās 16 personas, astoņas sievietes un astoņi vīrieši. Dalībnieki veica trīs dažādus veloergometriskas slodzes testus: pieaugošas slodzes intensitātes testu maksimāli sasniegtās jaudas noteikšanai un 30% no maksimālā sasniegtās jaudas ar un bez BFR. Katrs slodzes tests tika sākts ar 5 minūšu miera periodu. Pieaugošas veloergometriskas slodzes tests turpinājās līdz dalībnieka spēku izsīkumam, pēc kā sekoja 4 minūtes aktīvā atjaunošanās un 4 minūtes pasīvā atjaunošanās. Abiem testiem ar jaudu 30% no maksimāli sasniegtās jaudas pēc miera parametru pieraksta sekoja 10 minūšu vienmērīgas intensitātes veloergometriskas slodzes tests, pēc kura sekoja 6 minūšu atjaunošanās. Asins plūsmas ierobežošanai izmantoja manšetes, kurās spiediens tika paaugstināts no 100 līdz 110 mmHg. Šajā pētījumā tika secināts, ka zemas intensitātes slodzē ar BFR palielinās sistēmiskā skābekļa patēriņš, plaušu ventilācija, elpošanas frekvence, arteriālais asinsspiediens, sirdsdarbības frekvence un sirds minūtes tilpums, bet samazinās skābekļa daudzums nodarbinātajos skeleta muskuļos.

Blood flow restriction (BFR) is method that helps to improve skeletal muscle mass, strength and function at low intensity exercise. However, there are only few studies about BFR mechanisms and its affect to cardiorespiratory system and oxygen changes in tissue. That’s why main aim of this study is to determine how low intensity exercise with BFR affect cardiorespiratory system and oxygen amount in the tissue. Sixteen healthy individuals - eight women and eight men - take part in this study. Participants did three different veloergometric tests: veloergometric incremental load intensity test to determine maximal archieved load and two tests with load 30% of maximal archieved load with and without BFR. All tests started with 5 minutes rest. Incremental load intensity veloergometric test continued till participants exhaustion, followed by 4 minutes active and 4 minutes passive recovery. Each low intensity test with load 30% of maximal load lasted for 10 minutes followed by 6 minutes recovery. Cuffs with pressure between 100 and 110 mmHg was used to create blood flow restriction in both thighs. In this study we concluded that low intensity exercise with BFR increase oxygen consumption, pulmonary ventilation, breath frequency, arterial blood pressure, heart rate and cardiac output, but decrease oxygen ammount in working skeletal muscles.
Working muscle oxygenation during exercise with and without blood flow restriction
Keywords: Bioloģija; asins plūsmas ierobežošana; skābekļa patēriņš; muskuļu oksigenācija; kardiorespiratorā sistēma