Cilvēks kā lamu vārdu objekts internetā. Maģiski – mitoloģiskais aspekts - Grudule, Linda (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā „Cilvēks kā lamu vārdu objekts internetā. Maģiski - mitoloģiskais aspekts” pētīti interneta lietotāju komentāros izmantotie lamu vārdi, šo lamu vārdu nozīme mūsdienās salīdzinājumā ar laiku kad dominēja mītiskā domāšana. Par ekscerpējamiem izvēlēti tikai tie lamu vārdi, kuri attiecināti tieši uz cilvēku/-iem un kuri pēc savas cilmes ir seni baltu valodās, resp., tie parādās folklorā. Darbā aplūkotās tēmas ir: 1)dzīvnieku nosaukumi lamu vārdos; 2)cilvēka raksturojošu īpašību, ķermeņa daļu nosaukumi lamu vārdos; 3)folkloras tēli kā lamu vārdi internetā 4)lamu vārdi kā buramvārdu sastāvdaļa. Pētījumā tika noskaidrots, ka mūsdienu cilvēka uztverē lamāšanās, aizskaršana un citu nolādēšana vairs netiek uztverta par maģisku rīcību, kāda tā bija mītiskās domāšanas laikā, kad nolādējuma vārdiem un lāstiem tika piešķirts cilvēkus ietekmējošs spēks. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, 15 apakšnodaļām, secinājumiem un izmantotās literatūras saraksta.

In thesis „Human as an Object of Swearing on the Internet. Magical and Mythical aspect” are excerped swear-words on the internet, meaning of these words our days comparing to their meaning in time when the mythical thinking was dominating. For excerption are chosen only those words, which are ascribed to a person or few persons and which by its origin are old in baltic languages, also are found in folklore. Topics in this thesis are: 1)names of animals as swear-words; 2)human characterizing qualities, parts of the body as swear-words; 3)characters of folklore as swear-words; 4)swear-words as part of incantation. In thesis there was clarified, that swearing in modern humans consciousness isn’t like part of some magic act anymore, like it was in mythical thinking time, when people believed that words, swearing and curses do have power which can force others. In this thesis are included parts like – introduction, 4 main chapters, 15 underchapters, conclusion and bibliography.
Human as an Object of Swearing on the Internet. Magical and Mythical Aspect
Keywords: Filoloģija