Datortomogrāfijas protokola pielietošana smadzeņu nāves apstiprināšanai - Kļave, Dzintra (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Datortomogrāfijas protokola pielietošana smadzeņu nāves apstiprināšanā”. Attīstoties intensīvās terapijas un transplantoloģijas nozarēm, smadzeņu nāves diagnostikā nepieciešams papildus veikt izmeklējumus, kas nodrošina ātru un efektīvu rezultātu, veicot apstiprinājumu smadzeņu nāves diagnozei. Datortomogrāfijas angiogrāfija ir viens no tiem. Bakalaura darba izvirzītā hipotēze ir: datortomogrāfijas protokols smadzeņu nāves apstiprināšanai katrā slimnīcā ir atšķirīgs. Darba mērķis ir noskaidrot datortomogrāfijas protokola pielietošanu smadzeņu nāves apstiprināšanai 3 Latvijas slimnīcās. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūru par galvas smadzeņu anatomiju un galvas smadzeņu apasiņošanu un izmaiņām smadzeņu nāves gadījumā, par smadzeņu nāves diagnostiku un datortomogrāfijas protokola pielietošanu un kritērijiem smadzeņu nāves apstiprināšanai; pētījumā veikt triju datortomogrāfijas protokolu salīdzināšanu smadzeņu nāves apstiprināšanai. Pētījuma instruments ir pētījuma protokols. Pētniecības metode ir kvalitatīvs pētījums - salīdzinošā analīze. Bakalaura darba apjoms ir 36 lappuses, ko veido 5 nodaļas un 8 apakšnodaļas, izmantoti 38 literatūras avoti, 3 pielikumi, veikti secinājumi.

Bachelor thesis is “The use of Computed Tomography protocol to determine the brain death”. With the development of the intensive care and transplantology industries, it is necessary to perform additional examinations in the diagnosis of brain death, which ensure a quick and effective result in confirming the diagnosis of brain death. Computed tomography angiography is one of them. The actuality of the topic is determined by the fact that currently Latvian hospitals do not have a unified protocol. Development and implementation of a common protocol would facilitate the use of CT in the confirmation of brain death. The hypothesis put forward in the bachelor's thesis is: CT protocol for confirming brain death in each institution is different. The aim of this study was to find out the use of computed tomography protocol to confirm brain death in 3 Latvian hospitals. The tasks of the research are to compile and analyze the literature on brain anatomy and cerebral bleed and changes in case of brain death, literature on the diagnosis of brain death and the application of the CT protocol and criteria for confirming brain death; the study task was to compare CT protocols for confirmation of brain death in three hospitals in Latvia. The research tool is a research protocol. The research method is qualitative research - comparative analysis. The bachelor thesis consist of 36 pages, 5 chapters, 8 subchapters, 38 literature sources, 3 annexes and conclusions.
The use of Computed Tomography protocol to determine the brain death
Keywords: Medicīna; smadzeņu nāves apstiprināšana; galvas smadzenes un asinsrite; datortomogrāfijas protokols; confirmation of brain death; cerebrum and blood circulation