Radzenes un epitēlija biezuma mērījumu atkārtojamība ar optiskās koherences tomogrāfiju - Bērziņa, Asnate (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapaspuses. Tas satur 14 attēlus, 10 tabulas un 44 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt mērījumu atkārtojamību HOCT-1 ierīcei un izstrādāt ieteikumus turpmākajiem radzenes pētījumiem, izmantojot šo ierīci. Metode: Divu ražotāju SD-OCT ierīcēm – Maestro 3D un HOCT-1 - tika analizētas radzenes (RB) un epitēlija (REB) biezuma kartes centrā un 8 paracentrālos sektoros. Mērījumu atkārtojamība tika noteikta aprēķinot starp mērījumu standarta novirzi, variācijas koeficientu un starpklašu korelācijas koeficientu. Rezultāti: HOCT-1 ierīce nodrošina labu atkārtojamību RB mērījumiem centrā un vidēji labu paracentrālos sektoros. REB mērījumiem atkārtojamība centrā ir vidēja un zema paracentrālos sektoros.

The thesis is written in Latvian on 31 pages. It contains 14 figures, 10 tables and 44 references. Purpose: To assess repeatability of measurements for HOCT-1 unit and make recommendations for future corneal research using this device. Methods: The central and 8 paracentral corneal and epithelial thickness maps obtained by two commercial SD-OCT – Maestro 3D and HOCT-1 - were analyzed. Repeatability was assessed using intra-subject standard deviation, coefficient of variation and intra-class correlation coefficient. Results: HOCT-1 produced good repeatability for corneal thickness measurements at central zone and moderate at paracentral zones. Repeatability was moderate for epithelium measurements at central zone and poor at paracentral sectors.
Repeatability of Corneal and Epithelial Thickness Measurements using Optical Coherence Tomography
Keywords: Fizika; spektrālā domēna optiskās koherences tomogrāfija; mērījumu atkārtojamība; radzenes biezums; radzenes epitēlija biezums