Investīciju analīze Latvijā - Jakubovskis, Haralds (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba nosaukums ir „Investīciju analīze Latvijā”. Autors darbam izvirzījis sekojošu mērķi, pamatojoties uz ārvalstu un iekšējo investīciju analīzi Latvijā, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus investīciju aktivitātes veicināšanai. Autors teorētiski izklāsta un pēta investīciju jēdzienu un tā lomu ekonomikā, investīciju veidus, kā arī atspoguļo investīciju riskus un to efektivitātes novērtēšanas iespējas. Autors raksturo investīciju situācijas vēsturisko raksturojumu Latvijā, sīkāk analīzē ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā, kā arī pēta un analizē lielākos ārvalstu investorus Latvijā. Autors pēta un analizē, ES struktūrfondu darbības problēmas un to trūkumus, ārvalstu investīciju piesaistes problēmas, faktorus, kas ietekmē Latvijas un pasaules investīciju attīstību kopumā, kā arī atspoguļo un analizē veicamās darbības investīciju piesaistei Latvijā, lai tādējādi uzlabotu investīciju ieplūdi Latvijā. Darba nobeigumā ir apkopoti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi, kas tapuši darba gaitā. Darbā tika secināts, ka investīcijām var būt svarīga un nākotnē izšķiroša loma ekonomikas tālākai attīstībai, investīcijas jebkurā tautsaimniecības nozarē sekmē IKP pieaugumu, šobrīd Latvijā nav īpaši daudz brīvo līdzekļu investīciju ieguldīšanai, tāpēc atliek tos piesaistīt no ārvalstīm, pašlaik pasaules prakse liecina, ka ārvalstu investīcijas vispirms ieplūst tajās nozarēs, kas ir stabilākas, piemēram, infrastruktūra. Latvijā lielākās investīcijas tieši nāk no Skandināvijas valstīm un vislielākais kapitāls Latvijā koncentrējas pakalpojumu, tirdzniecības un sakaru sfērā. Svarīgākie izvirzītie priekšlikumi ir saistīti ar to, ka ir nepieciešams atbrīvoties no birokrātiskām procedūrām, Latvijas valdībai vajadzētu pieņemt likuma grozījumus, kas nosaka nodokļu atvieglojumus investoriem, attīstīt ražošanas nozares, piesaistot ārvalstu investorus, nepieciešama regulārāka paziņošana par gaidāmajām izmaiņām, labojumu nodokļu tiesību aktos varētu noteikt pēc grafika un būtu nepieciešams par to plašāk informēt ārvalstu investorus, vajadzētu nodrošināt, ka noteikumi un to izpilde balstās uz nediskriminējošiem faktoriem starp ārvalstu un vietējiem investoriem. Darba apjoms ir 82 lapaspuses, un tas sastāv no trīs daļām. Darbā ir iekļautas 9 informatīvas tabulas un 17 attēli.

The work is entitled “Analysis of investments in Latvia”. The author puts forward the following objectives on the basis of foreign and internal investment analysis in Latvia, draw conclusions and make proposals to the investment activity. The author sets out the theory and examines the concept of investment and its role in the economy, investment types, as well as to reflect the investment risks and opportunities assessment of their effectiveness. The author reflects the historical characteristics of the investment situation in Latvia, in more detail the analysis of foreign direct investment in Latvia, as well as investigating and analyzing the major foreign investors in Latvia. The author examines and analyzes, EU structural operational problems and deficiencies, the problems of attracting foreign investment, the factors affecting the Latvian Investment and development in the world as a whole, as well as to reflect and analyze the actions to be undertaken to attract investment in Latvia in order to improve the investment flow into Latvia. The summary of the conclusions are summarized and outlined the proposals made at the beginning of work in progress. The paper concluded that the investment can be crucial and decisive role in the economic future for further development, investment in any sector of the economy contributes to GDP growth in Latvia is currently not particularly susceptible to free funds invest because they defer to attract foreign visitors, the world has shown that foreign investment flow into the first of the sectors that are more stable, such as infrastructure. The largest investment came directly from the Scandinavian countries and the capital of Latvia, the largest centered services, marketing and communications domain. The most important proposals put forward are related to the fact that it is necessary to get rid of the bureaucratic process, the Latvian government should adopt an amendment to the law, which provides tax incentives for investors to develop the manufacturing sector by attracting foreign investors, the need for regular communication of the impending changes, corrections to the tax law to determine according to schedule and would need to widely inform the foreign investors should ensure that the rules and their enforcement are based on discriminatory factors between foreign and domestic investors. The work volume is 82 pages and consists of three parts. Work contains 9 tables and 17 pictures.
Analysis of investments in Latvia
Keywords: Finanšu menedžments