Jauniešu identitāte, ģimenes psiholoģiskā vide un piesaistes vecākiem kvalitāte - Ļubenko, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba mērķis ir teorētiski izpētīt pusaudžu identitātes veidošanos, ģimenes psiholoģiskās vides un piesaistes kvalitātes nozīmi šajā attīstības procesā balstoties uz pēdējo gadu zinātnisko pētījumu analīzi, kā arī kvantitatīvi izpētīt iespējamas saistības starp ģimeni un piesaisti raksturojošiem faktoriem un identitāti 17-19 gadīgiem pusaudžiem. Pētījumā piedalījās 114 Latvijas vispārizglītojošo skolu 11. un 12, klašu skolēni vecumā no 17 līdz 19 gadiem (46 zēni un 68 meitenes). Pētījumā tika izmantotas metodikas: Ego identitātes statusa aptauja, Vecāku un vienaudžu piesaistes aptauja (skalas, kas attiecas uz māti uz tēvu) un Ģimenes klimata skala. Pēc iegūtajiem kopējiem rezultātiem var secināt, ka nepastāv statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības Ego identitātes statusu vidējiem rādītājiem un biežumu sadalījumiem nevienā no identitātes dimensijām, kā arī nepastāv statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības piesaistes attiecību raksturojumos. 17-19 gadīgu jauniešu identitātes veidošanos pozitīvi ietekmē drošā piesaiste attiecībās ar māti un tēvu, uzticība un pozitīva komunikācija, ģimenes saliedētība un ekspresivitāte un negatīvi ietekmē – emocionālā atsvešināšanās attiecībās ar vecākiem. Ideoloģiskās un starppersonu identitātes sasniegšana ir pozitīvi saistīta arī ar tādiem ģimenes psiholoģiskās vides raksturojumiem kā orientācija uz sasniegumiem, intelektuālā un kultūras orientācija, augstākas reliģijas un morāles normas ģimenē. Maģistra darba pētījuma rezultāti var tikt pielietoti veicot plašāku pētījumu izvēlētajā jomā. Atslēgas vārdi: identitāte, piesaiste vecākiem, ģimenes psiholoģiskā vide.

The goal of this master’s thesis is to examine identity development, the role of family environment and attachment to parents during the developmental process, to summarize the main conclusions based on latest research and to explore possible associations between the characteristics of family environment and attachment to parents and identity status of 17-19 years old adolescents. 114 pupils of 11th and 12th form of Latvia secondary schools (46 boys and 68 girls), in age of 17 – 19 years, took part in this research. The following methods were used in this paper work: Extended Version of the Objective Measure of Ego Identity Status (EOMEIS-2), The Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA), Family Environment Scale (FES). The results show, that there are no gender differences in 17 –19 years old adolescents identity status ratings and qualities of attachment to parents. It is possible to conclude, that the development of identity of 17 –19 year old adolescents’ is positively influenced by secure attachment to parents, trust and positive communication with parents, and also family cohesion and expressiveness. The development of identity of 17 –19 year old adolescence is negatively influenced by alienation in relationships with parents. There is a positive association between the achievement of identity in ideological and interpersonal domain and such family environment factors as family achievement orientation, intellectual-cultural orientation, and moral-religious emphasis. The master’s thesis research results can be applied in further, broader research of the chosen area. Key words: identity, attachment to parents, family environment.
Identity of Young People, Psychological Family Environment and Quality of Attachment to Parents
Keywords: Psiholoģija