Miega kvalitātes rādītāju saistība ar vizuālās uztveres spējām - Žukovska, Sanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai cilvēkiem ar augstākiem miega kvalitātes rādītājiem ir precīzāka vizuālā uztvere. Pētījumā piedalījās 56 pieaugušie (34 sievietes; 22 vīrieši) vecumā no 18 līdz 63 gadiem (M=36,60, SD=12,90). Pētījumā tika izmantotas šādas metodes: Pitsburgas miega kvalitātes indeksa aptauja un Vizuālās uztveres tests. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda, ka konkrētajā izlasē pastāv statistiski nozīmīgas korelācijas. Uzrādījās statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp vizuālās uztveres testa rezultātiem un miega traucējumu apakšskalu; starp vizuālās uztveres testa rezultātiem un iemigšanas laika apakšskalu; starp vizuālās uztveres testa rezultātiem un funkcionēšanas traucējumu dienas laikā apakšskalu; un starp vizuālās uztveres testa rezultātiem un medikamentu lietošanas apakšskalu, kas ļauj daļēji apstiprināt pētījumā izvirzīto hipotēzi. Atslēgas vārdi: miega kvalitāte, vizuālā uztvere.

The aim of the Bachelors thesis was to figure out whether people with higher sleep quality scores had more accurate visual perception. The study involved 56 adults (34 women, 22 men) aged from 18 to 63 years (M=26,60, SD=12,90). The following methods were used in research: The Pittsburgh Sleep Quality Index and a Visual Perception test. The results of the study indicate that there are statistically significant correlations in the sample. There was a statistically significant negative correlation between the results of the visual perception test and the sleep disturbance subscale; between the results of the visual perception test and the subscale of the sleep time; between the results lof the visual perception test and the daily impairment of functioning; and between the results of the visual perception test and the subscale of medication used, which allows the hypothesis to be partly confirmed in the study. Key words: sleep quality, visual perception.
Indicators of Sleep Quality in Relation with Visual Perception Ability
Keywords: Psiholoģija; Miega kvalitāte; Vizuālā uztvere; Sleep quality; Visual perception