Konfūcisma demokrātijas attīstība Dienvidkorejā - Jakovļeva, Liene (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Konfūcisma demokrātijas attīstība Dienvidkorejā.” Dienvidkoreja ir valsts, kurā vēl joprojām pastāv ļoti stipra konfuciānisma kultūra. Konfuciānismu Korejas pussala mantoja jau no 14.gs., kad neokonfuciānisms kļuva par Džoson dinastijas galveno ideoloģiju. Džoson dinastijas laikā neokonfuciānisma mācība, tika inkorporēta valsts politikā, un mēģinot attālināties no Ķīnas valsts ietekmes, Korejieši šo neokonfuciānisma mācību pielāgoja savai valstij. Izmaiņas, kuras bija novērojamas Džoson dinastijas sabiedrībā un politikā līdzinājās mūsdienu rietumu demokrātijai un tieši šo demokrātisko pazīmju dēļ, Dienvidkoreja ir spējusi apvienot demokrātiju ar konfuciānismu arī mūsdienās. Šī darba otrajā daļā tiek aprakstīta Dienvidkorejas demokrātiskā attīstība. Pavadot vairākus gadus autoritārā režīma varā Dienvidkorejas tauta bija gatava cīnīties par savu brīvību, un apvienojot viņu vēlmi pēc demokrātijas ar senajiem konfuciānisma uzskatiem, Dienvidkorejas civilā sabiedrība uzsāka strauju attīstību, un ar laiku gāza pār Dienvidkoreju valdošos diktatorus un panāca savu sapni par demokrātisku valsti. Šī darba mērķis ir izprast cik lielu lomu konfuciānisms spēlēja Dienvidkorejas demokrātiskajā attīstībā, kā arī pārdomāt ideju par Āzijas sabiedrību vērtībām, un vai tiešām tās traucē valsts demokrātiskajam procesam.

The title of this Bachelors paper is “The Development of the Confucian Democracy in Korea.” South Korea is a country where confucianisms is still very powerful. The Korean peninsula has inherited the confucian culture during the 14th century, when it oficially became the idiology of the Joseon dynasty. During the Joseon dynasty the teachings of neoconfucianism were strongly incorporated into the countrys politics and in order to distance themselves from the Chinese influence, Koreans used these teachings and adjusted them accordingly to their country’s needs. The changes in the society and politics, that were present during the Joseon dynasty made it slighty similar to the Western democracy that we know today. Thanks to those democratic characteristics that were present in Korea during the Joseon dynasty, contemporary South Korea has found a way to succsessfully merge the democratic values with the confucianism. The second part of this thesis focuses on the development of the democracy of South Korea. After enduring many years of authoritarian rule, South Korea was ready to fight for their freedom, and to do that they combined their wish for a democratic Korea with their ancient confucian values. In doing so the civil society of South Korea developed rapidly and with time they were able to attain the democracy, thay they dreamed about for so many years. The main purpose of this paper is to understand how big of a role confucianism played in the democratization of South Korea, as well as to think about the idea of Asian values and whether or not they are an obstacle to democracy.
The Development of the Confucian Democracy in Korea
Keywords: Āzijas studijas; konfuciānisms; demokrātija; sociālā kustība; dienvidkoreja; sabiedrība